Připravit naše domácí ryby aspoň nějakým způsobem zvládne snad každý. Recepty na přípravu mořských ryb, jako je treska, makrela, losos, apod., nejsou tak známé a téměř se zdá, že mořské ryby potřebují složitou nebo speciální přípravu. Opak je však pravdou.
Pečená makrela vyžaduje jednoduchou a rychlou úpravu, úplně shodnou s přípravou pečeného pstruha, a chuť výsledného pokrmu je téměř také shodná. I když makrela patří mezi tučné mořské ryby, tím lépe, protože její konzumací dostaneme do těla užitečné a zdraví prospěšné omega mastné kyseliny. Proto by měla být jak pečená makrela, tak třeba uzená makrela, apod., co nejčastěji zařazena v našem jídelníčku.
Suroviny: mražená makrela kuchaná s hlavou 1,0kg (4 kusy), sůl, máslo 40g, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky (30g), 1 lžička soli, 1 lžička koření na ryby (lepší je použít jen mletý pepř a kmín), 1 citron.
Postup přípravy: Mražené makrely jsem dala hned ráno pozvolna rozmrazit. Potom jsem jednotlivé kusy omyla studenou vodou na povrchu i uvnitř, a rozložila na papírový ubrousek, aby úplně rozmrzly. Z ryb jsem odřízla jen malé prsní ploutve. Osušené ryby jsem uvnitř posolila, okořenila a zakapala šťávou z půlky citronu.
Rozpálila jsem troubu na maximální teplotu. Pekáč jsem vyložila papírem na pečení, na něj jsem kápla lžíci oleje. Celé ryby jsem obalila v hladké mouce, kterou jsem předem nasypala na talíř. Ryby obalené v mouce jsem hned kladla na připravený pekáč. Do vnitřku každé ryby jsem nakonec vložila malé kousky tuhého másla. Až měla trouba teplotu 250oC, pekla jsem ryby z jedné strany po dobu 15 minut a z druhé strany dalších 15 minut.
Tímto způsobem upravená pečená makrela mně chutnala téměř jako pečený pstruh. Samozřejmě, že maso makrely nebylo tak jemné, libové a bílé, jako má pstruh. Makrely o hrubé váze 250g byly za dobu 30 minut tak upečené, že jsem jejich kostru mohla bez problémů z vnitřku ryb vyjmout. I když má mořská makrela vyšší energetickou hodnotu než libovější pstruh, obsahuje navíc zdraví prospěšné tuky, a to 12% z celkového obsahu masa!
Jako přílohu podávám k makrele pečené brambory nebo mé oblíbené brambory pečené s dýní, kolečka z druhé půlky citronu jsou na ozdobu vhodná.
Podobně připravuji i filety z mořských ryb, které se snadno vejdou na pánev a porce nejsou tak velké. Výborné jsou i rybí filety Trondheim. Tak dobrou chuť!
Nutriční hodnota (odpočítána hmotnost rybích hlav a ploutví 100g)
1 porce=1 makrela, 2268kJ, 544kcal, 6.8g sacharidů
Dobrý den, jen si myslím, že na ryby nějaké směsi koření není to pravé ořechové. Stačí sůl a kmín nebo pepř, dle chuti. Směsi obsahují různé příměsi látek, které devastují zejména chuť ryb. Směsi koření na jídlo, je podobné, jako když do dieselu nalijete benzín, trochu to pojede, ale moc a dlouho ne.
Díky za komentář Michale! Máte úplnou pravdu. Kořenící směsi jsou drahé a přitom většinou obsahují aspoň 50% soli! Kmín na ryby moc nepoužívám, ale napadlo mě, že bych měla zkusit kombinaci mletého pepře a mletého kmínu. Určitě dám na vaši radu, protože ryby mám moc ráda. Adéla