Pečená makrela na talíři

Upečená makrela na talíři s přílohouPřipravit naše domácí ryby aspoň nějakým způsobem zvládne snad každý. Recepty na přípravu mořských ryb, jako je treska, makrela, losos, apod., nejsou tak známé a téměř se zdá, že mořské ryby potřebují složitou nebo speciální přípravu. Opak je však pravdou.
Pečená makrela vyžaduje jednoduchou a rychlou úpravu, úplně shodnou s přípravou pečeného pstruha, a chuť výsledného pokrmu je téměř také shodná. I když makrela patří mezi tučné mořské ryby, tím lépe, protože její konzumací dostaneme do těla užitečné a zdraví prospěšné omega mastné kyseliny. Proto by měla být jak pečená makrela, tak třeba uzená makrela, apod., co nejčastěji zařazena v našem jídelníčku.

Suroviny: mražená makrela kuchaná s hlavou 1,0kg (4 kusy), sůl, máslo 40g, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky (30g), 1 lžička soli, 1 lžička koření na ryby (lepší je použít jen mletý pepř a kmín), 1 citron.

Postup přípravy: Mražené makrely jsem dala hned ráno pozvolna rozmrazit. Potom jsem jednotlivé kusy omyla studenou vodou na povrchu i uvnitř, a rozložila na papírový ubrousek, aby úplně rozmrzly. Z ryb jsem odřízla jen malé prsní ploutve. Osušené ryby jsem uvnitř posolila, okořenila a zakapala šťávou z půlky citronu.
Rozpálila jsem troubu na maximální teplotu. Pekáč jsem vyložila papírem na pečení, na něj jsem kápla lžíci oleje. Celé ryby jsem obalila v hladké mouce, kterou jsem předem nasypala na talíř. Ryby obalené v mouce jsem hned kladla na připravený pekáč. Do vnitřku každé ryby jsem nakonec vložila malé kousky tuhého másla. Až měla trouba teplotu 250oC, pekla jsem ryby z jedné strany po dobu 15 minut a z druhé strany dalších 15 minut.

Tímto způsobem upravená pečená makrela mně chutnala téměř jako pečený pstruh. Samozřejmě, že maso makrely nebylo tak jemné, libové a bílé, jako má pstruh. Makrely o hrubé váze 250g byly za dobu 30 minut tak upečené, že jsem jejich kostru mohla bez problémů z vnitřku ryb vyjmout. I když má mořská makrela vyšší energetickou hodnotu než libovější pstruh, obsahuje navíc zdraví prospěšné tuky, a to 12% z celkového obsahu masa!
Jako přílohu podávám k makrele pečené brambory nebo mé oblíbené brambory pečené s dýní, kolečka z druhé půlky citronu jsou na ozdobu vhodná.
Podobně připravuji i filety z mořských ryb, které se snadno vejdou na pánev a porce nejsou tak velké. Výborné jsou i rybí filety Trondheim. Tak dobrou chuť!

Nutriční hodnota (odpočítána hmotnost rybích hlav a ploutví 100g)
1 porce=1 makrela, 2268kJ, 544kcal, 6.8g sacharidů