Pečená ryba na paprice se smetanou je výtečná volba v případě, když se smažená ryba přejí a je chuť na rybu pikantní smetanové chuti. A což ta cibulka, která zůstane na pekáči. Je tak dobrá, že se v tomto případě vyplatí cibulí nešetřit.
Díky přídavku smetany a másla má pečená ryba na paprice poněkud vyšší obsah energie. Protože nevařím pečenou rybu zas tak často, nedělám z toho problém a k rybě volím menší množství vařených brambor jako přílohy.
Suroviny: 3 kusy ryby (například 300g rybích filetů z kapra nebo candáta), půl kelímku 11% kysané smetany (100g), 1 velká cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, půl lžičky soli, 1 žloutek, 20g másla, 1 lžíce oleje.
Postup: Na lžíci oleje usmažím dorůžova velkou nakrájenou cibuli a vložím ji do pekáče nebo zapékací misky. Mezitím kousky ryby nechám osušit na papírovém ubrousku. Pak rybu osolím a rozložím na cibuli v zapékací misce. Každý kousek ryby posypu na povrchu mletou paprikou a poté pomažu zakysanou smetanou. Pekáč přikryju a vložím na 20 minut do trouby rozpálené na 200oC.
Mezitím, co se ryba peče, umíchám v misce žloutek s kouskem másla na kašičku. Tuto směs navrstvím pak na plátky pečené ryby, pekáč nechám odkrytý a ještě dalších 15 až 20 minut rybu zapeču dozlatova.
Když je u nás doma naservírována na slavnostním stole pečená ryba na paprice se smetanou spolu se smaženými kousky ryby v tradičním trojobalu, tak je konkurence a zájem o obě varianty rybích jídel na patřičné výši. U mě však ryba pečená na paprice se smetanou vítězí.
Ať vám taky chutná! Vaše