Recept na pečené brambory s červenou řepou jsem slyšela na podzim na mém nejmilejším rádiu, kde ho nazývali pečený bramborový salát. Recept mě zaujal tak, že jsem ho brzy vyzkoušela, upravila a zařadila hned mezi moje oblíbené zeleninové pokrmy se zdravou červenou řepou.
A jakou nutriční hodnotu pečené brambory s červenou řepou mají? Kromě obsahu sacharidů, škrobu v bramborách, je větší obsah cukru v cibuli a řepě, proto by se jejich podíl neměl v pečené směsi zbytečně navyšovat. Tuk obsahuje jen lžíce oleje na pekáči.
Co na to: 1/2 kg menších brambor, 200 g cibule (2 střední cibule), 300 g oloupané červené řepy (3-4 malé bulvy), 1 lžíce oleje, čerstvý nebo sušený tymián, 1 lžička kmínu.
Jak na to: Velký pekáč vyložím pečicím papírem a pokapu olejem. Cibuli oloupu a nakrájím na plátky, brambory se slupkou omyju a nakrájím na půl cm plátky. Plátky cibule a brambor rozložím na připravený pekáč.
Úplně nakonec přijde na řadu červená řepa. Bulvy omyju, oloupu a rovněž nakrájím na plátky silné půl cm. Červenou řepu přihodím na pekáč, vše posypu kmínem a tymiánem. Peču v troubě vyhřáté na 200 o C zhruba 45 minut, až je zelenina měkká.
POZOR! Solím podle chuti těsně před podáváním.
Pečené brambory s červenou řepou jsou výborné samotné, dají se případně doplnit vhodným dressingem. Směs pečených brambor a řepy se hodí také jako zdravá příloha k různě připravenému masu. Podobným způsobem využívám také pečené brambory s dýní Hokkaido. Z uvedeného množství surovin jsou 3-4 porce.
Tak ať vám to chutná, jako mně! Vaše