Recept na pečené brambory s dýní jsem dostala vloni v létě od švagrové, která ráda dělá bezmasá jídla. V hotovém pokrmu snižuje přídavek dýně energetickou hodnotu pečených brambor a dodá jim neopakovatelnou chuť. Barevná kombinace opečených brambor a dýně vypadá lákavě.
Pečené brambory s dýní jsou dobré samotné nebo mohou posloužit jako zdravá příloha k pečenému masu. Když není k dostání dýně hokkaido, dá se nahradit dýní máslovou, která má podobnou chuť.
Suroviny na velký plech: 900g brambor, 500g dužniny z dýně (celá dýně 800g), 1 lžíce oleje, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, zelené bylinky čerstvé či sušené.
Postup: Brambory oloupu a nakrájím na 5mm silné plátky do mísy. Dužninu z dýně nakrájím na 5mm silné proužky měsíčkovitého tvaru a přidám ji do mísy k bramborám. Vše osolím, opepřím a pokapu olejem. Nakonec přidám najemno krájené bylinky, třeba bazalku nebo rozmarýn. Směs důkladně promíchám a hned rozložím na velký hluboký pekáč vyložený pečicím papírem. Peču nepřikryté zhruba 60 až 70 minut, až jsou brambory měkké.
Tento bezmasý pokrm určitě ocení ti, kdo maso nemusí. Je to dávka pro 4-6 osob, podle toho, zda pečené brambory s dýní podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu.
Tak nechte si chutnat! Vaše
velká porce jako samostatné jídlo:
1 porce=1/4: 1036kJ, 247kcal, 52g sacharidů
malá porce jako příloha:
1porce=1/6: 690kJ, 165kcal, 35g sacharidů