Kdysi dávno jsem viděla v novinách excelentní recept na pečené kuře pod názvem Kuře Imperial. Recept byl od šéfkuchaře nějakého hotelu a vypadal moc dobře. Zkusila jsem ho a od té doby je mým nejoblíbenějším jídlem pečené kuře na houbách. Oblohu uvedenou v původním originále receptu totiž často vynechávám, a servíruji ji jen pro vyjímečné slavnostní příležitosti. Ale i pouhé pečené kuře na houbách a jeho nutriční hodnota nemá chybu.
Co na to: 4 porce kuřete (800 g), sůl, mletý pepř, 50 g másla, ¼ kg čerstvých hub (nebo hrnek sušených namočených hodinu předem v mléce).
Na oblohu: (chcete-li mít Kuře Imperial) 1 lžíce oleje, 4 vejce, sůl, pepř, 4 plátky vepřové šunky.
Jak na to: Omyté čtvrtky kuřete osolím, opepřím, vložím na pekáč a pokladu plátky másla. V troubě pak porce kuřete peču po obou stranách asi 40 minut. Před dopečením přidám nakrájené čerstvé houby a za občasného polévání šťávou z hub peču dozlatova dalších 40-50 minut. Podle potřeby podleju trochu vodou. Mezitím na pánev s rozpáleným olejem rozklepnu vejce, opepřím, osolím a upeču jako volská oka.
Na talíř pak položím porci upečeného kuřete, na to plátek šunky, zaliju šťávou s houbami a na šunku položím upečené vejce. Nejlepší přílohou jsou vařené brambory.
Pečené kuře na houbách nedá vůbec práci. Jeho příprava je neuvěřitelně snadná a kromě kuřete je potřeba jen jedna důležitá ingredience – houby. Nejlépe čerstvé, ale mohou být i houby sušené. Jen když tento recept píšu, cítím tu vůni pečeného kuřete s houbami a sbíhají se mi sliny. Jestli tento recept vyzkoušíte, zaručeně nebudete litovat!
Přeji dobrou chuť!
nutriční hodnoty pro kuře bez oblohy a bez přílohy
1 porce=1/4, 1160kJ, 385kcal, 2.9g sacharidů