Když se ryba správně připraví, může si pochutnat i zapřisáhlý odpůrce ryb. To se mi přihodilo, když jsem jednou udělala pečené rybí filety z pangasia tímto způsobem. Je pravda, že velkou roli hraje i použitý druh koření na ryby. Já na pečené rybí filety používám ráda obchodní směs značky Kotányi, ale vám možná chutná jiná směs. Někdo namítne, že místo směsi je lepší a zdravější použít mletý pepř a kmín, a má samozřejmě pravdu, jako třeba Michal).
Postup: Když koupím mražené rybí filety, obvykle počítám s tím, že asi 20% jejich celkové váhy tvoří voda, o tom jsem se mockrát přesvědčila. Zmrzlé filety proto rozložím na papírový ubrousek a nechám je pozvolna rozmrazit. Zapnu troubu a nastavím ji na maximum. Na pekáč naliju dvě lžíce oleje a pekáč vložím do trouby, aby se olej rozehřál.
Mezitím osušené filety z obou stran posypu kořením a obalím v hladké mouce.
Obalené filety vložím na pekáč s rozpáleným olejem a opékám z jedné strany. Poté je obrátím, posolím a podle potřeby ještě přidám olej. Doba pečení v troubě nastavené na 200oC zabere asi 45-50 minut, pokud potřebuji opéci jen jeden až dva kusy filetů, postupuji stejným způsobem, ale peču na pánvi, což trvá zhruba půl hodiny. Povrch filetů mám ráda dozlatova opečený a křupavý. Jako přílohu vařené brambory.
Suroviny: 4 porce rybích filetů (cca 600 g), 1 lžička soli, půl sáčku koření na ryby, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce oleje (nejlépe olivového).
Pro toho, kdo zastává zdravý životní styl a myslí na správné zastoupení zdravých potravin v jídelníčku, musí být aspoň jednou týdně k obědu či večeři ryba. Už naši předci měli pravidelně jednou týdně postní jídlo. Rybí maso obsahuje málo tuku a má velké množství vitamínů a minerálů důležitých pro náš organismus. Pro dietu na zhubnutí je ideální. Udělejte si proto taky pečené rybí filety!
Přeji dobrou chuť! Vaše