Vy nevíte, co je parfait? Vůbec se nedivím, dozvěděla jsem se to taky až letos. Přátelé z Rakouska nás pozvali na oběd do lepší restaurace a tam měli na jídelním lístku mražený parfait ve vícero provedeních. Přítel si objednal parfait čokoládový, jeho maminka zase parfait z manga. Mlsně jsem se olizovala, když jsem ty mražené dobroty na jejich talířcích viděla a rozhodla jsem se, že si parfait udělám doma.
Parfait je totiž mražený dezert, který se připravuje z jakéhokoliv ovoce, reveně, ale i z čokolády, kávy, oříšků, dýňových semínek. Většinou obsahuje cukr, někdy i alkohol a hodně tuku, protože se dělá ze šlehačky. Dá se snadno připravit doma a není třeba mít zvláštní speciální vybavení.
Název dezertu parfait (=perfektní) pochází z Francie, kde se obdobné dezerty připravují i z jemných masových krémů nebo paštik. Ovocný mražený parfait je oblíbený taky v Americe, kde ho vrství do vysokých sklenic, kombinují s jogurtem, zdobí šlehačkou a polévají likérem.
Co na to: Půl skleničky drobného ovoce, čerstvého nebo mraženého (objem asi 150 ml), 150-170 ml smetany ke šlehání (5 lžic ušlehané), 2 lžičky sladidla (případně cukru).
Postup: Ovoce ve skleničce posypu sladidlem, promíchám a podle potřeby nechám trochu zaležet. Pak ovoce najemno umixuji nebo jen rozmačkám vidličkou, ze smetany ušlehám hustou šlehačku a obě hmoty spojím. Ovocnou směs naplním do malé krabičky s víčkem (cca 150-200 ml), uzavřu a dám ihned zmrazit aspoň na 10 hodin.
Máte-li na zahradě ještě zbytek jahod, nebo když seženete větší hrst malin, ostružin nebo borůvek, můžete si snadno udělat toto jednoduché a dobré pochutnání bez cukru a doma. Celkový obsah tuku v ovocném parfaitu není až tak vysoký, uvážíme-li, že ovoce žádný tuk nemá, glykemický index zmrzliny se uvádí nízký.
Mražený parfait přijde vhod v parném odpoledni jako malá svačinka. Stačí krabičku vyndat z mrazáku a nechat 15 minut v teple trochu povolit, pak obsah rozdělit nožem na 3-4 řezy mraženého dezertu. Na talířcích dozdobte podle chuti a možností.
Dobrou chuť!
To je senzační recept, zrovna nedávno mne napadlo, že jsme na něj už zapomněli. Moje babička totiž takhle dělala jahodovou
nebo malinovou zmrzlinu. Je to ta nejlepší zmrzlina, jakou znám, a je tak jednoduchá! Vyráběla se doma před padesáti lety, tedy alespoň u těch šťastlivců, kteří měli vlastní ledničku. No – a teď se jmenuje parfait.
Je pořád stejná, perfektní.
pavla
Ano, jen ten název parfait zní tajemně. Adéla