Kedlubna se dá připravit nejen po česku, ale i netradičně, chutná je pikantní kedlubna s kurkumou.
Na rozdíl od tradiční dušené kedlubny, která je vhodná i pro malé děti a dietní výživu, je pikantní kedlubna s kurkumou specialitou, která udělá radost milovníkům kořeněné asijské kuchyně. Kurkuma je rostlina, která se používá jako koření a díky svým trávicím, antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem je teď velmi populární, pokrmu dodá typickou oranžovou barvu.
Avšak pozor! Jak bylo nově zjištěno, kurkuma použitá jako pouhý doplněk stravy může mít nežádoucí účinky, zejména pro osoby trpící onemocněním žlučových cest.
Co na to: 1 velká kedlubna 500g, 1 lžíce oleje, lžička hořčice, 1 bobkový list, půl lžičky mletého kmínu, půl lžičky mletého koriandru, čtvrt lžičky mletého čili (nebo podle chuti 2 chili papričky), půl lžičky kurkumy, 200g rajčatového pyré, půl lžičky soli, 1 lžíce kokosu, 1 lžíce dýňových semen, šťáva z půlky citronu, nať koriandru.
Jak na to: Kedlubnu oloupu a nakrájím na menší kousky přibližně stejně velké. V pánvi rozpálím olej, na něj nasypu všechno koření, nechám rozvonět a přidám rajčatové pyré. Směs povařím 2-3 minuty, osolím a vložím nakrájenou kedlubnu. Naliju půl hrnku vody a vařím asi 15 minut, až je kedlubna změklá, ale nesmí být rozvařená.
Směs zahustím přídavkem kokosu a semen z dýně olejné. Nakonec ochutím citronovou šťávou a nasypu jemně krájenou nať koriandru.
Pikantní kedlubna s kurkumou připravená z uvedeného množství surovin stačí na 3 porce. Nutriční hodnota tohoto pokrmu, stejně jako glykemického indexu, je nízká.
Jako vynikající příloha k tomu je třeba pohanka, stačí však i pečivo.
Nechte si chutnat, pokud milujete ostřejší jídla!
1 porce=1/3: 507kJ, 121kcal, 10.9g sacharidů