Plněné křehké košíčky z mandlového těsta jsou mou oblíbenou sladkostí. Křehké těsto lze jednoduše osladit sladidlem xylitol a pšeničnou mouku částečně nahrazuje mandlová mouka, která neobsahuje žádné sacharidy.
Náplní do košíčků může být více druhů. Efektní je pudinková náplň s ovocem. Ovoce do košíčků stačí troška, druhy ovoce závisí na sezóně, co je právě na trhu i na chuti. Košíčky naplňte podle počtu očekávaných strávníků. Já často naplním jen polovinu košíčků a zbylé košíčky zmrazím.
Těsto na plněné křehké košíčky je vhodné i na ve Francii oblíbené tartaletky.
Suroviny na těsto: 50g xylitolu, 160g hladké mouky, 100g mandlové mouky, 100g másla, špetka soli, 2 žloutky.
Suroviny na náplň: odtučněné mléko 450ml, 40g březového cukru (sladidla xylitol), 1 sáček vanilkového pudingu.
Na ozdobu: 2 granátová jablka nebo 2 pomeranče a 2 kusy zeleného kiwi, případně naše domácí čerstvé ovoce.
Na polevu se želatinou (není nutná): 10g práškové želatiny, šťáva z půlky citronu, 200ml ovocné šťávy.
Suroviny na náplň s arašídy a čokoládou POZOR! na 12 košíčků: 12 lžiček nesolených arašídů (120g), 150g čokoládové polevy ze 120g hořké čokolády s min 52% kakaa a 30g tuku (ztužený 100% ní tuk nebo máslo)
Postup: Ze surovin na těsto se zaměřím nejprve na mandlovou mouku, která někdy není dostatečně jemná, a rozdrtím případné hrudky válečkem na těsto. V míse ručně vypracuji klasické křehké těsto o váze zhruba 550g, které nechám odležet v chladničce. Pak těstem plním 24 silikonových muffin o průměru 7 cm. Muffiny plním na okrajích jen do výšky max 1,9cm, aby měly nižší okraj. Peču 10 min na 180 oC.
Na náplň uvařím hustý puding, který na povrchu přikryju fólií a nechám zchladnout. Množství náplně stačí právě na 24 upečených košíčků. Do košíčku dávám 1-2 lžičky pudinkové náplně.
Jako ovocnou ozdobu používám nejraději pecičky z granátového jablka, které bývá k sehnání většinou v zimním období. Také je dobrý pomeranč nebo kiwi nakrájené na kolečka a rozdělené na malé čtvrtky. Naplněné košíčky dám chladit.
Košíčky s krémovou náplní a ovocem se dají přelít želatinovou polevou, která náplň zpevní, ale není nutná. Na želatinovou polevu rozpustím želatinový prášek v malém množství šťávy. Až želatina nabobtná, zahřeju ji, ale rozhodně roztok nevařím. Horkou rozpuštěnou želatinu vliju do zbytku ovocné šťávy a vše smíchám. Pak počkám, až roztok želatiny začne houstnout. Jsou to někdy nervy, ale houstnutí želatiny nebo agaru urychlí chladno v ledničce. Potom rychle polévám ovoce ve vychlazených košíčcích, stačí na to 1-2 lžičky polevy.
Plněné křehké košíčky bez náplně lze po upečení a vychladnutí bez problémů zmrazit, takže je možné naplnit jen část košíčků a zbytek nechat na později. Jako náplň lze připravit i proteinovou náplň s čokoládou a oříšky, když není chuť na ovoce. Samozřejmě na druhu náplně závisí nutriční hodnota naplněného košíčku. Vzhledem k tomu, že 1 prázdný košíček obsahuje 10g sacharidů, tak pro toho, kdo chce zhubnout, by mělo stačit sníst dva košíčky s méně sladkou náplní, ať už je jakákoliv.
Tak dobrou chuť a zkuste nesníst všechno sami! Vaše
nutriční hodnota košíčku bez náplně:
1 košíček=1/24, 493kJ, 117,5kcal, 10,3g sacharidů