Výhodou těsta na mrkvové rohlíčky je absence cukru, a vyšší podíl vlákniny díky mrkvi. Najemno strouhaná mrkev nahradí v těstě část tuku, proto je těsto méně tučné než těsto listové. Na náplň se hodí nádivka sladká nebo slaná. Sladká náplň může být maková nebo ořechová, oslazená cukrem nebo sladidlem, dobrá jsou i švestková povidla bez přídavku cukru.
Já pro sebe plním mrkvové rohlíčky naslano, nejraději přírodním termizovaným sýrem (lučina) nebo polovinou plátku šunky. Taková náplň je zcela bez sacharidů, má nízký GI. Mám ráda i náplň ze směsi dušeného špenátu a strouhaného eidamu. Pro 16 rohlíčků stačí 120g náplně nebo 8 velkých plátků šunky.
Suroviny na těsto(16 rohlíčků): 200g hladké mouky, 1 malá mrkev (100g), 1 vejce (1/2 na těsto), 125g tuku na pečení (s obsahem 70-72% tuku), špetka soli, ½ prášku do pečiva.
Suroviny na náplň na 8 rohlíčků: 60g sýra lučina NEBO 8 lžiček hustých povidel
NEBO 8 lžiček mletého máku či ořechů, 2-3 lž.vařící vody, 1 lž.másla, 1 lž.sladidla.
Postup: Nejprve do mísy nastrouhám najemno mrkev. K ní přidám rozkrájený tuk a ze směsi zpracuji vidličkou těsto, aby se užitečné vitamíny z mrkve tukem dobře uvolnily. Pak přisypu mouku s práškem do pečiva, polovinu rozšlehaného vajíčka, sůl. Rukou zpracuji přímo v míse těsto, které vložím do mikrotenového sáčku, nechám odpočinout a ztuhnout alespoň hodinu v lednici.
Odpočinuté těsto rozdělím na dvě části. Každou část postupně vyválím tence na kulatou placku o průměru cca 25cm. Podle potřeby těsto podsypu troškou mouky, aby se nelepilo k podložce. Vyválené kolo rozdělím rádlem na osm trojúhelníků-výsečí. Jednotlivé výseče naplním na obvodu nádivkou, stočím směrem do středu kola, svinuté rohlíčky kladu na plech vyložený pečicím papírem. Z těsta vyjde 16 rohlíčků na 1 velký plech. Povrch rohlíčků pomažu zbytkem rozšlehaného vejce a rohlíčky peču dozlatova v troubě vyhřáté na 180oC zhruba 25 minut.
Upečené mrkvové rohlíčky krásně naskočí, jsou měkké a kypré, těsto má nádherně žlutou barvu. Z uvedeného množství surovin vyjde 16 plněných rohlíčků. Snadno se dá ze druhé poloviny těsta vytvořit rohlíčky či šátečky plněné třeba jiným druhem náplně.
Výsledná energetická hodnota mrkvových rohlíčků či šátečků závisí na použité náplni.
Ke slavnostnímu pohoštění ráda připravím na mrkvové rohlíčky těsto z másla a náplň z čokoládové nutely nebo jinou náplň slazenou cukrem pro toho, kdo cukr smí.
Přeji moc dobré chutnání! Vaše