Recepty na pokrmy z grapefruitu se moc často nevidí. Já si občas půlku grepu dám jako druhou večeři, ale velká silná slupka tvořící misku svádí k tomu udělat plněný grapefruit.
Glykemická hodnota grapefruitu je příznivá, také ostatní ingredience do náplně na plněný grapefruit mají nízký GI. Vysoký podíl kyselin v dužnině grepu snižuje celkový GI snědené stravy a podporuje vyprazdňování žaludku.
Postup: Očištěný a omytý kousek celeru uvařím ve slané vodě, ne déle než 10 min aby nebyl rozvařený, a nechám vychladnout. Grep omyju, bez oloupání napříč rozpůlím. V každé půlce grepu objedu obvod dužniny ostrým nožem, pak dužninu rozkrojím na čtvrtiny opatrně tak, abych slupku neprořízla. Čtvrtky dužniny pak snadno vyjmu lžicí a rozkrájím na malé kousky.
Nakrájený grep osolím špetkou soli, přidám drcený pepř, vychladlý nakrájený celer, citronovou šťávu z půlky citronu a 4 lžíce hustého bílého jogurtu. Nakonec přidám na tenké proužky nakrájený nízkotučný tvrdý sýr a kuřecí šunku. Hotový salát nechám vychladit. Před podáváním ho naplním do misek z prázdných grepových slupek. Povrch třeba dozdobím semínky z dýně.
Suroviny:200g celeru, sůl, 1 grapefruit, pepř, půlka citronu, 4 lžíce hustého bílého jogurtu, 100g tvrdého sýra s nízkou tučností (max 20% tuku), 50g kuřecí šunky, 20g semínek z dýně.
Šunku do salátu někdy nedávám, ale přiznám se, že se šunkou mi plněný grapefruit chutná víc. Z jednoho grapefruitu připravíte 2 porce na večeři, pečiva by měl být jen malý kousek pečiva.
Přeji dobrou chuť! Vaše