Pohanková lámanka se švestkami

Pohanková lámanka se švestkamiTento pokrm na způsob nákypu se švestkami připravuji ráda nejen na podzim, ale i během celého zimního období, protože si švestky zavařím ve vlastní šťávě bez cukru. Pohanka lámanka je na nákyp moc dobrá a záměrně připravuji nákyp z menší dávky, abych se zbytečně nepřejídala. Většina receptů na nákyp z pohanky používá hlavně pohankové kroupy, ale použitá pohanka lámanka dodá švestkovému nákypu kompaktní strukturu vzhledem připomínající dezert nebo moučník lákavého vzhledu díky prosakující červené šťávě ze švestek.

Co je potřeba: 50 g pohankové lámanky, 6 větších švestek, 2 celá vejce, 2 lžíce oleje, 6 vlašských ořechů, půl hrnku mléka, cukr nebo sladidlo.

Jak to dělám: Nejprve si uvařím pohanku, aby vychladla, třeba i den předem. Pohankovou lámanku nasypu na hustší cedník a několikrát ji properu studenou vodou. Potom promytou pohanku vhodím do hrnce s 1/4 litru vařící osolené vody a počkám, až voda začne opět vřít. Hrnec pak odstavím, přikryju pokličkou a počkám, až pohanka nabobtná a úplně zchladne.
Vyloupané vlašské ořechy nasekám, opražím na pánvi na lžíci oleje a nechám vychladnout. V hrnku rozkvedlám vejce, doplním mlékem a osladím sladidlem. Směs vleju do povařené vychladlé lámanky. Přidám vypeckované a rozčtvrcené švestky, opražené ořechy a promíchám. Menší formu na biskupský chlebíček vymažu lžící oleje a vložím připravenou pohankovou směs. Peču v troubě vyhřáté na střední teplotu asi 30 minut.

Když jsem pohanku lámanku se švestkami připravovala poprvé, měla jsem obavy, jak výsledný produkt dopadne. Výsledek však předčil mé očekávání a tak jsem recept už natrvalo zařadila do svého receptáře.
Jsou to asi 2-3 porce  k obědu či večeři.
Vaše

1 porce=1/3, 1109kJ, 268kcal, 25.6g sacharidů