Pohanka s červenou řepou má krásnou barvu a bude chutnat těm, kdo maso nemusí.
Kombinace zdravé pohanky a červené řepy na talíři vypadá na první pohled hrůzostrašně, ale když se pohanka s červenou řepou dobře ochutí solí s pepřem a na talíři doplní čerstvým sýrem, chutná dobře.
Co na to: Červená Řepa 200g, loupaná pohanka 200g (necelý 1/4l hrnek), 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce oleje, 1 malá cibule (100g), 3 stroužky česneku, 2 lžíce worčestrové omáčky, balkánský nebo kozí sýr 180g.
Jak na to: Napřed syrovou červenou řepu omyju, vložím do hrnce s osolenou vodou a vařím do poloměkka 30-40 minut. Než ji oloupu, nechám ji vychladnout. Mezitím na cedník nasypu pohanku a několikrát ji properu tekoucí studenou vodou. Potom ji v hrnci osolím, zaliju půllitrem vřelé vody a nechám 30 minut pod pokličkou stát.
Cibuli nakrájím najemno, vložím na pánev s rozpáleným olejem a přidám na plátky nakrájené stroužky česneku. Až cibule zesklovatí, dám na pánev uvařenou řepu nakrájenou na kostičky. Osolím, opepřím a naliju 1-2 lžíce vody. Chvilku ještě dusím, aby se vůně spojily, poté vsypu spařenou pohanku a promíchám.
Toto velmi rychlé bezmasé jídlo podávám nejraději k večeři nebo obědu, je to aspoň 5 porcí.
Pohanka s červenou řepou se podává ozdobená kousky balkánského nebo kozího sýra. Masožravci si mohou pokrm pokrýt tenkým plátkem šunky nebo pršutu. Nebo lze taképohanku s červenou řepou použít jako ochucenou přílohu k masu.
Tak ať Vám chutná!