Co dobrého rychle připravit k večeři, když doma nejsou velké zásoby čerstvých surovin? Na to je dobrá pohanka se slaninou a vejci.
Zdravou pohanku mám ve spíži stále, slanina je v mrazáku pro všechny případy a bez vajec se dobrý kuchař nikdy neobejde. Nejvíce sacharidů obsahuje pohanka. Proto je vhodné její množství dopředu hlídat tak, aby porce pro jednu osobu byla 50 gramů suché pohanky, což se někomu může zdát málo.
Nezdravá a dříve opovrhovaná slanina má sice vysokou energetickou hodnotu a téměř 30% tuků, ale neobsahuje žádné cukry a zajistí, že pohanka se slaninou a vejci má výbornou chuť.
Co na to: 100g loupané pohanky, půl lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, kousek domácí slaniny (80g), 4 vejce, 1 malá cibule.
Jak na to: Na cedník odvážím 100g loupané pohanky a několikrát ji properu tekoucí vlažnou vodou, nakonec ji spařím vřelou vodou. Spařenou pohanku vsypu do hrnce a zaliju hrnkem a půl vody a až voda začne vřít, odstavím a nechám stát pod pokličkou.
Mezitím nakrájím menší cibuli najemno a dobrou domácí slaninu na nudličky a vše opeču v kastrolu s nepřilnavým dnem. Přidám půl lžičky soli, mletý pepř a změklou pohanku. Pak odstavím a v hrnku rozbiju celá vejce. Vejce vmíchám k pohance v kastrolu, nejprve rozmíchám opatrně bílky a nakonec i žloutky.
Toto velmi rychlé jídlo podávám nejraději k večeři, jsou ho dvě porce. Díky voňavé domácí slanince chutná pohanka se slaninou a vejci i zapřisáhlým odpůrcům pohanky.
Vaše
1 porce=1/2: 2178kJ,522kcal, 36g sacharidů