Co dobrého rychle připravit k jídlu, když doma nejsou velké zásoby čerstvých surovin? Naštěstí mívám často v mrazáku špenát. A pohanka se špenátem se hodí nejen na velikonoční svátky.
Na zahuštění špenátu dávám lžíci pohankové mouky nebo polohrubé mouky. Pohanková mouka zajistí, aby pohanka se špenátem byla bezlepkovým pokrmem. Nutriční hodnota obou druhů mouk je v malé množství prakticky stejná.
Pohanka se špenátem není vůbec náročné a obtížné jídlo. O kladném vlivu bezlepkové pohanky na naše zdraví jsem už psala.
Co na to: 170g loupané pohanky, půl lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, 1 menší cibule (100g), 4 vejce, 400g mraženého sekaného špenátu, 2 stroužky česneku, 1 rovná lžíce pohankové nebo polohrubé mouky (15g), 1 lžíce oleje.
Jak na to: Vejce uvařím natvrdo (doba varu 10-11 minut) a ihned je ochladím studenou vodou.
Na lžíci oleje v kastrolu s nepřilnavým dnem osmažím nakrájenou cibuli dosklovita, rozmačkám česnek a nasypu 1 rovnou polévkovou lžíci mouky. Promíchám světle žlutou jíšku a na ni vložím sekaný špenát. Přidám půl lžičky soli a půl lžičky mletého pepře a špenát nechám pozvolna rozmrazit. Pak k němu přileju půl hrnku vody a za občasného míchání dusím pod pokličkou. Špenát bez pokličky totiž nesmí být, jinak zlobí, bublá a prská.
Na cedník odvážím 170g loupané pohanky a několikrát ji properu studenou tekoucí vodou, nakonec ji spařím vřelou vodou. Spařenou pohanku vsypu do menšího hrnce, trochu osolím a zaliju hrnkem vody. Až voda začne vřít, odstavím a nechám pod pokličkou stát zhruba 30 minut. Do uvařeného špenátu změklou pohanku nakonec vmíchám.
Pohanka se špenátem je velmi rychlé jídlo, podávám ji nejraději k večeři nebo k obědu. Zasytí mě vždy na dlouho, celé zrno pohanky a zelenina patří přece mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Jsou to čtyři porce.
Tak ať vám chutná! Vaše