V době, kdy nerostou lesní houby, ráda koupím čerstvé žampiony, nejraději nakupuji přímo v pěstírně. Pohanka se žampiony a sýrem je skvělé bezmasé jídlo, protože houby jsou v něm obsaženy namísto masa.
Nutriční hodnotu má pohanka se žampiony a sýrem výbornou. Málo tuků, vysoký obsah vlákniny a obsah sacharidů pro jednu porci je téměř v normě. Pokrm má nízký glykemický index vzhledem k použitým surovinám a je dobrý i pro celiaky. Pokud chcete nahradit drahý parmazán levnějším druhem sýra, nevadí, pokud netrpíte laktózovou intolerancí.
Postup: Cibuli osmažím na lžíci oleje dorůžova. Pak přidám na plátky nakrájené žampiony. Orestuji, osolím a okmínuji, poté kastrol přikryju poklicí a dusím 15 minut, až se voda z hub téměř odpaří.
Loupanou pohanku propláchnu důkladně na sítku studenou vodou a zaliju hrnkem vařící vody. Potom dám na sporák a až voda vzkypí, odstavím a nechám pohanku odpočinout cca půl hodiny. Do dušených hub vmíchám najemno krájenou nať petrželky a pak změklou pohanku.
Na talíři posypu pohanku s houbami lžící strouhaného parmazánu. Jsou to 4 porce.
Suroviny: 1 cibule (100g), 1 lžíce oleje, 400g žampionů, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, 170g loupané pohanky, nať petrželky, 30g strouhaného parmazánu.
Z uvedeného množství surovin jsou 4 porce, pohanky pro jednu osobu stačí opravdu jen málo.
Dobrou chuť!