Pohankové lívance usmažené a naplněné

pohankové lívance na pánviKynuté pohankové lívance jsem chtěla dělat už delší dobu,  ale měla jsem obavu, aby byly dobré. U chleba nebo rohlíků s pohankovou moukou mám zkušenosti, že mají tmavší vzhled a nejsou nadýchané jako pečivo jen z pšeničné mouky. Ale když jsem kynuté pohankové lívance v době masopustu zkusila, zmizely z talíře tak rychle, až jsem se divila.

Pohankové lívance jsou z mouky, která nemá žádný lepek, jsou tudíž vhodné pro osoby s alergií na lepek, pro celiaky. Kynuté těsto na lívance vyžaduje více času na přípravu a komu by to dělalo problém, může si z podobného množství surovin rychle a snadno udělat pohankové palačinky.

Co na lívance: 125g celozrnné pohankové mouky, špetka soli, 1 celé vejce, 250ml mléka, ½ instantního droždí, 50ml oleje na smažení.

pohankové lívance příprava těstaJak na lívance: Do misky odvážím pohankovou mouku. Jestliže použiju klasické čerstvé droždí, utřu je se lžičkou cukru na kašičku a zaleju polovinou mléka. Přidám lžičku mouky a dám na teplé místo, aby kvasnice vzešly. Do zbytku mléka vmíchám vejce. Nakonec do mouky vmíchám mléko s kváskem a s vejcem, až vznikne řidší těsto. Nakonec těsto v misce osolím a přikryju utěrkou a nechám zhruba hodinu kynout.
Na menší pánvi rozpálím olej a naběračkou tvořím z těsta lívance. Lívance opékám dozlatova, na každé straně asi 2 minuty a podlévám jen minimálním množstvím oleje. Upečené lívance jsou pak vláčné, mají tmavší barvu po celozrnné pohankové mouce a díky droždí mají spoustu bublinek a dírek. Z uvedeného množství surovin je těsto na 6-7 lívanců.

Kynuté pohankové lívance jsou nejchutnější čerstvě usmažené. Náplň záleží na vaší chuti. Mně stačí trocha tvarohu umíchaného se lžičkou sladidla. A pokud není třeba držet půst, dobrou náplní do lívance je i jeden až dva plátky šunky nebo sýra.
Vyzkoušejte je! Vaše  AdelaPodpisnutriční hodnota jednoho lívance:
1 porce=1/7: 660kJ,157kcal, 12.9g sacharidů

(nutrič.hodnota je téměř stejná jako u pohankových palačinek)