Dostanete někdy chuť na alespoň pár domácích sušenek? Zkusila jsem pohankové sušenky, a i když byly z celozrnné pohankové mouky a se sladidlem, vypadaly jako kakaové, byly příjemně křupavé, zkrátka už je natrvalo zařadím do svého receptáře nejen o vánocích.
Křehké pohankové sušenky mají taky tu výhodu, že neobsahují lepek, tudíž jsou vhodné i pro celiaky. Pohankovou mouku jsem doplnila moukou kukuřičnou, k dispozici jsem měla instantní kukuřičnou polentu a osvědčila se mi i na pečení. Tak jak na to?
Postup: Ze všech ingrediencí rychle v míse zpracuji křehké těsto, které dám do lednice odležet přes noc. Potom vyválím z těsta plát silný cca 4mm a vykrájím sušenky libovolného tvaru. Čtvercových sušenek o velikosti 3 x 3cm cm vyjde zhruba 25-30 kusů. Kladu je na plech vyložený pečicím papírem. Pečou se předehřáté troubě asi 20 minut při 175 st. Celsia.
Co na to: 100g celozrnné pohankové mouky, 50g instantní kukuřičné polenty, 80g tuku hera, 1 žloutek, špetka soli, 2 lžičky sladidla (100g cukru), 1-2 lžíce vody.
Tyto pohankové sušenky lze samozřejmě upéci bez sladidla a s cukrem. Jako maximální množství jsem si stanovila 5 kousků sušenek na svačinu, protože si přísun sacharidů ve stravě musím hlídat. Tomu, kdo chce zhubnout, to taky moc doporučuji.
Nechte si chutnat! Vaše