Pohankové vločky jsem dlouho neznala a nepoužívala. A vy už jste je zkusili? Je pravdou, že jsou také méně k dostání a jsou podstatně dražší než vločky ovesné. Nedávno byly velkým hitem recepty na domácí müsli z ovesných vloček, které si lidé pekli na plechu v troubě a míchali do nich spousty sušeného ovoce, ořechů a čokolády. Jestli jsou tyto směsi opravdu tak zdravé je diskutabilní. Ovesné vločky už samy o sobě obsahují tuk a sušené ovoce zvyšuje energetickou hodnotu takových směsí. Kdo to myslí se zdravou výživou opravdu vážně, připravuje si raději müsli s čerstvým ovocem a jogurtem nebo mlékem, tak jak se to dělá ve staré dobré Anglii. Stejným rychlým způsobem připravuji i pohankové vločky.
Recept na pohankové müsli: Pohankové vločky v misce přeliju jogurtem a promíchám. Z omytého jablka vykrojím jádřinec, jablko nakrájím na plátky a pak na větší kostičky. Oloupu kiwi a nakrájím na plátky.
Kousky jablka a kiwi přidám do misky s vločkami a jogurtem, promíchám. Povrch posypu špetkou skořice a ozdobím vlašskými ořechy a měsíčky oloupané mandarinky nebo pomeranče. Směs nechám chvíli v ledničce odležet nebo to nevydržím a hned konzumuji. Snídaně je to ideální, ale pozor, na svačinu má pohankové müsli příliš vysoký obsah cukrů!
Ingredience na 1 porci: 2 lžíce pohankových vloček, 150 ml kelímek bílého jogurtu, 1 kiwi, půl jablka, mletá skořice, mandarinka nebo půl pomeranče, 2 jádra vlašských ořechů.
Pohankové vločky jsou také dobré a díky užitečným vlastnostem pohanky mají své přednosti. Jablko a kiwi dodají směsi jogurtu a vloček lepší stravitelnost a chuť, špetka skořice zase připomene chuť jablečného štrůdlu. Je to moc dobré a bez cukru!
1 porce, 1505kJ, 358kcal, 50g sacharidů