Receptů na pohankový salát bylo vymyšleno asi moc, protože pohanka se dá přizpůsobit každé chuti. Tento recept jsem vymyslela sama a můj pohankový salát s jogurtem obsahuje jen samé zdravé ingredience. Protože mám ráda rozmarýn jako koření, pěstuji si ho doma v bytě a do tohoto receptu si kousek obrané snítky pro vonění přidávám, být ale nemusí.
Postup: Pohanku na sítku důkladně propláchnu studenou vodou, vyklopím do hrnce a zaliju hrnkem vody. Osolím, kapnu trochu oleje a počkám, až voda začne vařit. Odstavím a nechám vychladnout. Pohanka do sebe vsákne všechnu vodu. Pohanku je taky dobré si uvařit den předem.
Měkkou pohanku vsypu do mísy a nahrubo k ní přistrouhám větší mrkev. Pak přidám sůl, špetku sladidla, lžíci worčestru a jogurt. Podle chuti a možnosti směs okořením snítkou čerstvého rozmarýnu. Promíchám a nechám aspoň hodinu odležet.
Co na to: 100 g loupané pohanky, ½ lžičky soli, lžička oleje, špetka sladidla, 1 lžíce worčestrové omáčky, 1 mrkev (250g), 250 ml bílého jogurtu, snítka rozmarýnu.
Takto připravený pohankový salát je moc zdravý, potraviny v něm obsažené mají nízký glykemický index. Jsou ho asi 3-4 porce, ale je tak dobrý, že ho možná sníte na dvakrát. Ale i tak bude poloviční množství mít energetickou hodnotu nízkou a obsah cukrů do 52 g!
Vaše
Nedávno jsem tady četla recept na rizoto z pohanky s tím, že si ho musím udělat. A už je tady další recept. Myslím, že dřív vyzkouším tento salát, zní to lákavě.
Díky za komentář. Pohankových receptů mám víc. Adéla