polévka kulajda v hrnci

Polévka kulajda na talíři Polévka kulajda z hlívy chutná po houbách, i když hlíva voní jen málo. Ale v časech nedostatku čerstvých nebo sušených hub je skvělá. Vařím ji podle receptu od mé tchyně, která byla skvělá jihočeská kuchařka a vášnivá sběračka všech možných lesních hub.
Z použitých surovin jen brambory obsahují sacharidy a trochu cukrů je i ve smetaně. Cennou surovinou je samozřejmě hlíva ústřičná, kterou používám moc ráda do rozličných pokrmů.

Co na polévku: 200g brambor, 200g kloboučků hlívy, 2 lžičky soli, kmín, 11 %ní kysaná smetana 180ml, 4 celá vejce, 1 lžíce mouky, lžička octa.

polévka kulajda vařená v hrnciJak na to: Kloboučky hlívy nakrájím na malé kousky. Nožičky jsem předtím odkrojila a dala zmrazit. Oloupané nakrájené brambory dám vařit do litru vody ve větším hrnci, přidám nakrájenou hlívu, sůl a kmín. Brambory s hlívou vařím 15 minut, mezitím v půl hrnku vody rozkvedlám 2 lžíce polohrubé nebo hladké mouky. Poté přiliju do hrnce kysanou smetanu, vodu s moukou a ještě hrnek vody. Obsah hrnce dál vařím asi 15 minut za občasného míchání, aby se mouka provařila a polévka zhoustla. Polévku ochutnám, je-li dost slaná a do hrnku opatrně rozbiju vejce. Do hrnce s polévkou je přiliju tak, aby zůstala pokud možno celá. Vařím ještě aspoň 7 minut, až jsou vejce uvařená, míchám jen málo, aby vejce zůstala vcelku a na závěr přidám lžičku octa. Podávám na talíři tak, aby v každém talíři bylo jedno uvařené vajíčko.

Polévka kulajda z hlívy z tohoto množství vystačí pro až 5 osob. Mně chutná moc, vařím jí raději větší množství, aby mi vystačila na několik dnů.
VašeAdelaPodpis

1 porce=1/5: 1141kJ, 272kcal, 33.8g sacharidů