Klasické obložené chlebíčky miluji. Už už jsem se hnala nakoupit ten málo dietní a nezdravý vlašský salát, který obsahuje množství konzervantů a cukrů. Naštěstí mně má šikovná sestřenice poradila, jak jednoduše se dělá pomazánka na chlebíčky z brambor.
Doma vyrobená bramborová pomazánka na chlebíčky je levná, snadná a hlavně: vím co jím.
Bramborová pomazánka s podobným složením je oblíbená i v blízkém Rakousku, kde se nazývá bramborový sýr (Erdäpfelkäse). Může tam obsahovat různé přísady navíc, podle místních oblíbených zvyklostí, například zakysanou smetanu, cibuli.
Co na pomazánku: 4 menší brambory (400g), 2 celá vejce, 1 lžíce plnotučné hořčice, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře, 100g majonézy, 1 sterilovaný kyselý okurek.
Jak na pomazánku: Dám vařit celá vejce, po 10 minutách varu vodu sliju, vejce okamžitě ochladím, aby nedostaly nazelenalou barvu na povrchu. Menší brambory vařené ve slupce po vychladnutí oloupu a nastrouhám na jemném struhadle. Poté nastrouhám najemno i vychladlá oloupaná vejce. Přidám podle chuti okurek a ostatní ingredience, promíchám a nechám vychladit.
Bramborová pomazánka na chlebíčky z tohoto množství vyjde přibližně na 700g a bohatě vystačí na 20 kusů plátků veky. Na chlebíčky jednoduše a klasicky zdobené dávám plátky ze 200g šunky, čtyři kusy krájených vajec, proužky červené papriky, sterilovaných kyselých okurek, plátky ze 100g eidamu anebo kousky sardinek ve vlastní šťávě. Pokud to s ozdobením chlebíčků nepřeháním, jsou podle mě obložené chlebíčky s touto pomazánkou zdravé a téměř dietní. Sacharidy obsahují hlavně plátky veky, proto počet snědených chlebíčků musím hlídat.
Tak dobrou chuť! Vaše