Řapíkatý celer se u nás objevil poměrně nedávno a když ho v obchodě uvidím, neváhám a koupím ho, protože pokud je čerstvý, vydrží v ledničce delší dobu a lze ho průběžně přidávat do různých pokrmů. Čerstvé řapíky by neměly mít povadlé a žluté listy A když pěstujete řapíkatý celer na zahrádce z předpěstované sadby jako moje kamarádka, máte o přísun antioxidantů v čerstvé zelenině postaráno po celý rok.
Návod na přípravu řapíkatého celeru: Jednotlivé řapíky od sebe oddělím a důkladně opláchnu pod tekoucí vodou a nechám trochu osušit. Širokou spodní část řapíků zaříznu a odstraním vrcholovou část s listy, které ponechám na ozdobu nebo jiný účel. Střední dlouhou část řapíků z vnější zaoblené strany oloupu pomocí škrabky na brambory. Pak řapíky důkladně opláchnu pod tekoucí vodou. Na prkénku řapíky nakrájím na kousky asi půl cm široké.
Příprava pomazánky: Žervé v misce promíchám s majolkou, čerstvě namletým pepřem a solí. Nakonec přidám nakrájený řapíkatý celer a promíchám.
Spotřeba: 80 g tvarohové žervé, 1 lžička majolky, 2-3 řapíky celeru (nebo zbytky řapíků z jiného receptu), sůl, barevný pepř.
Pomazánku mažu na plátky celozrnného chleba nebo grahamové veky a velmi oceňuji, jak řapíkatý celer v pomazánce příjemně chroupe a chutná.
Přesvědčte se sami! Vaše