pomazánka z červené řepy v míse

pomazánka z červené řepy na plátcích veky zdobená vejci a medvědím česnekemKdyž jsem nedávno vařila oběd a poslouchala při tom rádio, byla v něm poradna se známým veterinářem, opravdovým odborníkem a milovníkem zvířat. Jedna posluchačka se ptala, jak zlepšit život pejskovi, který má nádor už neoperovatelný. Překvapilo mne, že pan doktor poradil dávat pejskovi červenou řepu, která prý jisté protinádorové účinky má. A tak jsem se zamyslela, že musím zjistit, jaké účinné látky jsou vlastně v červené řepě obsaženy?
Taky jsem se rozhodla, že pomazánka z červené řepy by se mohla hodit k večeři.
A o měsíc později jsem měla o velikonocích dostatek vajec vařených natvrdo, byla zase pomazánka z červené řepy dobrá i na efektní chlebíčky s plátky vajec, ozdobenými nasekaným medvědím česnekem.

Co na pomazánku: 2 menší červené řepy (celkem 250g), 250g měkkého tvarohu v alobalu, necelá lžička soli, lžička sterilované křenové pomazánky Hamé Křeník (10g).

rohlíky s pimazánkou sypané vlašskými ořechyJak na to: Červenou řepu nejprve omyju a neoloupanou dám vařit do hrnce s osolenou vodou. Vařím do poloměkka, asi tak 15-20 minut. Vychladlou řepu teprve potom oloupu a nastrouhám najemno do mísy. Řepu zásadně nemixuji, aby zbytečně nepustila šťávu, pomazánka by byla řídká. Přidám sůl, tuhý tvaroh a křeník. Směs vařečkou důkladně promíchám.

Napůl rozkrojený celozrnný rohlík pomažu pomazánkou a posypu drcenými ořechy.
Tato pomazánka z červené řepy má díky křenu pikantní chuť a k mému překvapení chutná i zapřisáhlému nepříteli červené řepy. Z uvedeného množství je cca 400g pomazánky, což stačí k namazání 4 rohlíků, mohou to být 4 porce k večeři.
Tak ať vám chutná!

1 porce=1/4: 371kJ, 88kcal, 9.4g sacharidů