Pikantní pomazánka z tofu a papriky je obdobou budapešťské nebo liptovské tvarohové pomazánky. Tofu u nás nazýváme sójový sýr a svůj původ má v Asii. Protože je bez chuti, má všestranné využití jak na pokrmy slané, sladké a v kuchyni studené. Příprava pokrmů ze sójového tofu nemusí být jen módní záležitostí nebo problémem veganů, může to být také nutností, pokud v organismu vznikne alergie na mléčný cukr, zvaná odborně intolerance laktózy. Je to vlastně nesnášenlivost mléčného cukru, obsaženého v jakýchkoliv mléčných výrobcích. Nejvíce mléčného cukru – laktózy, obsahují hlavně máslo, některé sýry, smetana a hlavně tvaroh. A tak nezbývá než připravovat si pomazánky ze sójového tofu. Pomazánka z tofu a papriky je svou chutí podobná klasické budapešťské pomazánce, nutriční hodnoty má o něco vyšší. Tofu má totiž vyšší množství energie ve srovnání s tvarohem.
Jíst tofu neznamená chtít zhubnout, ale jde o jiný životní styl anebo o potřebu nahradit mléčné výrobky ze zdravotních důvodů.
Co na pomazánku: 100g tofu natural, červená paprika (100g), 1 lžička oleje, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře, ¼ lžičky sladké mleté papriky, šťáva z půlky citronu, půlka cibule (30g).
Jak na pomazánku: Do hrnce s trochou vařící vody nalámu balení tofu natural a povařím asi 10-15 minut. Vlažné tofu vložím do vyšší nádoby, přidám červenou papriku nakrájenou na kostičky, lžičku oleje, sůl, pepř, citronovou šťávu a mletou papriku. Vše pomixuji tyčovým mixerem do hladké pomazánky, nakonec vmíchám půlku najemno krájené cibule.
Pomazánka z tofu a papriky z uvedeného množství surovin váží kolem 250g. Toto množství vystačí pohodlně pro 2-3 osoby na namazání pečiva k večeři. Pomazánka je svou chutí i nutriční hodnotou podobná klasické budapešťské pomazánce, kterou si dělám doma z tvarohu. Tak ať vám chutná, stejně jako mně!