Kdo nesnáší mléčný cukr laktózu, může tofu využít na výrobu pomazánek, které se běžně připravují z tvarohu a másla. Zdá se jednoduché koupit hotovou pomazánku, pro mě však znamená doma vyrobená pomazánka z tofu a pórku to, že vím, co jím. Nepotřebuji žádné konzervanty a zbytečné přísady!
Od té doby co mám nesnášenlivost laktózy, je pomazánka z tofu a pórku alespoň jednou měsíčně v mém jídelníčku v období, kdy je pórek po sklizni k dispozici. Kdo intoleranci laktózy nemá, může tuhý kokosový olej nahradit lžící másla. V mém receptáři je podobný recept na pomazánku z tofu s pórkem, není však vhodný pro osoby s intolerancí laktózy.
Co na pomazánku: 100g tofu natural, 10 cm střední části pórku (80g), 1 lžička kokosového oleje, 1 lžička soli, ½ lžičky mletého pepře, šťáva z půlky citronu.
Jak na pomazánku: Do hrnce s vařící vodou vložím tofu a povařím asi 10 minut. Vlažné tofu vložím do vyšší nádoby vhodné na mixování. Přidám kokosový olej, sůl, pepř a citronovou šťávu. Vše pomixuji tyčovým mixerem. Pak nakrájím najemno světlezelenou část pórku, přidám do nádoby s tofu a ještě umixuji. Hotovou pomazánku nechám vychladit.
Pomazánka z tofu a pórku z uvedeného množství potravin má hmotnost necelých 180g. Je jí dost na 4-5 kusů pečiva. Teď jen dobře stanovit množství kvalitního pečiva k pomazánce.
Milovníkům pórku přeji dobrou chuť! Vaše