Jak už jsem psala, pomazánky ze sójového sýra tofu si připravuji pravidelně. Rozhodla jsem se vyzkoušet, i jak se dělá pomazánka z tofu a tuňáka. Použití tofu na přípravu tuňákové pomazánky umožňuje, že pomazánka neobsahuje laktózu, na rozdíl od dřív publikovaného receptu na pomazánku z tuňáka a lučiny.
Nejraději používám tuňáka v konzervě ve vlastní šťávě, protože obsahuje méně tuku. Rybí maso obsahuje zdravé omega mastné kyseliny.
I když jsem na pomazánku využila celý obsah konzervy i se šťávou, byla pomazánka z tofu a tuňáka překvapivě hustá. Citron se šťávou i dření ji ochutil podle mých představ. Možná i sterilovaný okurek by pro chuť pomazánky nebyl špatný.
Co na pomazánku: 100g tofu natural, 1 lžička soli, ½ lžičky mletého pepře, půlka citronu, konzerva drceného tuňáka ve vlastní štávě 185g.
Jak na pomazánku: Do hrnce s vařící vodou vložím tofu a povařím asi 10 minut.
Vlažné tofu vložím do nádoby vhodné na mixování. Přidám sůl, pepř, půlku vypeckovaného citronu i se šťávou a obsah konzervy s tuňákem ve vlastní šťávě. Vše pomixuji tyčovým mixerem. Hotovou pomazánku nechám vychladit.
Pomazánka z tofu a tuňáka je výborná namazaná na nasucho opečeném pečivu. Pomazánky je skoro 300g, vystačí tedy aspoň pro 6 osob. Tak ať vám pomazánka chutná tak, jako chutná mně. Vaše
1 porce=1/6: 244kJ, 58kcal, 1.0g sacharidů