Moje pomazánka z tofu s pórkem je velmi jemná a když je trochu odleželá, dá se jíst i samotná. Tofu obsahuje spoustu bílkovin a jen malé procento cukru a tuku, protože se dělá ze sóji. Tento výrobek není výmyslem dnešní doby, ale vyrábí se už po staletí v Číně, Japonsku, Vietnamu a Koreji. Vypadá jako tvaroh nebo sýr, je bez chuti a díky vysokému obsahu bílkovin se používá jako náhražka masa. Vegani a vegetariáni tofu milují a připravují z něho slané, ale i sladké pokrmy.
Musím se přiznat, že já sójové tofu nemám nijak zvlášť v oblibě. Ale protože vím, jak dobrá je kamarádčina pomazánka z tofu, napadlo mne vyzkoušet pomazánku z tofu s pórkem, do kterého jsem se zbláznila po mých zkušenostech s přípravou rychlého jídla z pórku. Pórek je mnohem jemnější a lahodnější než cibule a podporuje zažívání. Povzbuzuje chuť k jídlu i imunitu.
Postup: Půl kostky tofu nastrouhám na hrubém struhadle. K tomu vetřu stejné množství lučiny a nakonec lehce vmíchám najemno nakrájený pórek. Je-li směs moc hustá, přidám lžičku zakysané smetany. Osolím, opepřím, pomazánka je hotova.
Suroviny:100 g tofu, 100 g sýra lučina, 50 g pórku, sůl a pepř podle chuti, 1-2 lžičky zakysané smetany (dle potřeby).
Pomazánka z tofu s pórkem chutná jen tak s pečivem, ale když ji vhodně doplníte zeleninou, je to chutná večeře. A obzvlášť těm, kteří nechtějí maso, uděláte touto jemnou pomazánkou radost. A všechny suroviny na pomazánku mají nízký glykemický index. Množství je asi pro dvě osoby.
Sójové tofu určitě aspoň jednou zkuste!
Pórek miluji, takže recept určitě vyzkouším a blog dávám do RSS čtečky. 🙂
Díky za komentář. Nedávno jsem se dočetla, že lidi se dělí na dvě skupiny: jedna pórek miluje, druhá ho nesnáší. Adéla