Pomazánka z uzené makrely se dá připravit různými způsoby. Nejzdravější je asi pomazánka z uzené makrely s tvarohem, ale ne každý snáší tvaroh v této pomazánce dobře.
Pomazánka připravená z másla nebo majonézy je energeticky příliš vydatná, protože už samotná uzená makrela obsahuje hodně tuku, a to 21%. V syrovém stavu tato mořská ryba obsahuje asi 12% tuku a řadí se tak mezi tučné ryby. Ale u ryb určitě neplatí, čím méně tuku, tím lépe! Naopak tuk mořských ryb obsahuje zdraví prospěšné omega mastné kyseliny.
Jednoduchá pomazánka z uzené makrely obsahuje kromě rybího tuku navíc jen trochu tuku z ramy a másla, aby neměla zbytečně vysokou energetickou hodnotu.
Co na pomazánku: Makrela 300g, máslo 30g, rama nebo perla 30g, půl lžičky soli, špetka mletého pepře.
Postup: Z uzené makrely odříznu hlavu a ocas. Tělo ryby rozevřu a ze středu vyjmu celou páteř. Potom postupně z každé poloviny ryby odstraním velké žeberní kosti a všechny malé kůstky. Vykostěné maso ještě jednou přeberu a zkontroluji, zda je opravdu bez kostí.
Mám vyzkoušeno, že odpad z makrely váží zpravidla asi 140g. Přebrané rybí maso (asi 160g) vložím do vyšší nádoby, abych je mohla rozmixovat tyčovým mixérem spolu s máslem a ramou. Osolím, opepřím a ochutnám. Hotovou pomazánku nechám odležet v uzavíratelné nádobě v chladničce.
Pomazánka z uzené makrely takto připravená vyžaduje jen minimum surovin, které jsou zpravidla doma stále k dispozici. Nejraději ji podávám namazanou na krajíci chleba a ozdobeném čerstvou zeleninou, kterou právě mám.
Kolik krajíců chleba pomazánkou namažete, záleží na vás. Pomazánka neobsahuje žádné sacharidy, je třeba jen pohlídat si množství snědeného pečiva. Pro 4 osoby je jí vrchovatě. Tak ať chutná!
Vaše