
Proč jíst mandle? O pozitivním vlivu ořechů pro náš organismus jsem už psala. Ale teprve nedávno jsem objevila, proč jíst mandle. Mandle jsou jedním z nejhodnotnějších druhů ořechů. Jsou bohaté na vitamín E a minerály, mají vysoký obsah železa, vápníku, draslíku. A co víc? Neloupané mandle obsahují až 10% vlákniny.
Mandlovníky jsou teplomilné rostliny a pěstují se v jižní Evropě a dokonce na jižní Moravě a Slovensku. Mandlovníky s bílými květy plodí hořké mandle a s růžovými květy sladké mandle. Sladké mandle jsou jedlé a používají se v cukrářství. Dnes prodávaná mandlová mouka může nahradit některé druhy mouky a to znamená velký přínos v diabetické nebo bezlepkové dietě.
Kromě toho mají mandle dobrý vliv na zdraví. Jsou funkční potravinou s mnoha prospěšnými účinky. Na webu https://www.svetplodu.cz je o mandlích spousta informací.
Mandle ovlivňují hladinu cukru v krvi, tím že mají velký podíl zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Tyto živiny jsou užitečné mimo jiné tím, že pomáhají zpomalovat vstřebávání sacharidů ze střeva do krve. Když jsou tedy mandle konzumovány spolu se sacharidovými potravinami, mohou pomoci zmírnit nárůst hladiny cukru v krvi a tím ovlivnit glykémii. Můžeme tedy říci, že mandle
pomáhají snížit glykemický index snězených potravin. O stabilní hladinu cukru v krvi bez kolísání by se měl snažit každý z nás. Když je totiž glykémie příliš rozkolísaná, mohou se projevit výkyvy energie hladem anebo chutí na sladké. Pravidelné zařazení mandlí do jídelníčku může pomoci udržet hladinu cukrů pod kontrolou. Tím jsou mandle dobrou volbou pro diabetiky. Při diabetu (cukrovce) totiž tělo nedokáže samo udržet glykémii v optimálním rozmezí. Mandle tak mohou pomoci dosáhnout nižší hladiny cukru v krvi.
Mandle mají také příznivý vliv na kardiovaskulární zdraví, protože napomáhají udržet cholesterol pod kontrolou. Jelikož vysoký cholesterol je rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy, mandle by mohly být užitečnou součástí prevence před tímto kardiovaskulárním problémem. To se následně spojuje také například s nižším rizikem výskytu mozkové mrtvice nebo infarktu.
Kromě toho mandle obsahují látky, o kterých je známo, že pozitivně působí na zdraví nervového systému a mozku. Jde například o polynenasycené mastné kyseliny, kyselinu listovou, hořčík či vitamín E. Tyto látky mohou hrát roli při ochraně mozku a nervového systému před oxidačním stresem či například při podpoře funkcí, jako je paměť nebo soustředěnost.
Co obsahují slupky mandlí? Obsažené mastné kyseliny dovedou příjemně zasytit, takže si mandle můžete dopřát i při redukční dietě. Protože se tuk a vláknina tráví pomaleji, zpomaluje to i trávení ostatních potravin. Jídlo díky mandlím zůstává v žaludku delší dobu a může se tak oddálit pocit hladu.
Mandle tak mohou pomoci při hubnutí!!
Mandle obsahují látky s antioxidačními účinky, jako jsou vitamín E, fytosteroly či polyfenoly. Látky v nich obsažené mají také antivirotické a antibakteriální účinky a navíc pomáhají posilovat imunitu.
Mandle a mandlový olej mají pozitivní vliv na kůži, na pleť, na nehty i vlasy a udává se, že mohou pomoci řešit problémy s exémy. Mohou být součástí zdravého stárnutí.
Je třeba ale říci, že mandle jsou velmi kalorické. Proto je důležité kontrolovat jejich porci. Kolik mandlí denně sníst? Odborníci doporučují denně sníst zhruba hrst mandlí.
POZOR! Opatrnost s konzumací mandlí musí mít lidé trpící alergií na mandlový protein.