Nedávno jsem si připravila rybí pochoutku, kterou ocení jen skuteční gurmáni nebo milovníci rybích jídel. Byl to pstruh s bylinkami na houbách. Bylinky mám teď k dispozici čerstvé, a tak to nebyl problém. Ale protože čerstvých hub se někdy nedostává, nahradila jsem je žampiony.
Pstruh s bylinkami je pokrm dietní, s nízkým glykemickým indexem. Bylinky zajistí tělu přísun antioxidantů a vitaminů, a když se rybí maso doplní vhodným množstvím bramborové přílohy, nemusím se bát vysokého množství sacharidů v předloženém jídle.
Postup: Vykuchané pstruhy důkladně omyju a osuším na papírovém ubrousku. Pak pstruhy prosolím a pokapu citronovou šťávou. Bylinky (rozmarýn, pažitka, tymián a libeček) operu, lístky zdrhnu ze stonků a jemně nakrájím. Bylinkovou směs ještě pokapu citronem a vždy po jedné lžíci nacpu do bříšek pstruhů a dám je na hodinku do chladu.
Na rozpálenou pánev se lžící oleje vhodím na kolečka nakrájenou cibuli a na plátky rozkrájené žampiony. Orestuji a opékám tak dlouho, až se šťáva z hub vydusí. Pstruhy s bylinkami rozložím na pekáč, pokladu houbovou směsí, zaliju částí bílého vína (200ml), přiklopím a v troubě peču bez jakéhokoliv otáčení při teplotě 200 °C. Když se víno vydusí, přileju zbývající víno 200 ml nebo vodu a ještě peču doměkka.
Suroviny: 4 pstruzi (cca 1000g), 2 lžičky soli, 1 citron, 1 cibule, lžíce oleje, 250g čerstvých hub nebo žampionů, 200-400ml bílého vína, směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián a libeček).
Naše sladkovodní ryby si zaslouží, abychom je také ochutnali. Zvlášť pstruh, moje oblíbená ryba domácího původu. Jeho maso je téměř bez kostí, pokud se správně připraví a člověk ho umí správně jíst. Pstruh s bylinkami je dobrý ozdobený kolečkem citronu, s vařenými bramborami a zeleninovou oblohou. Pstruh je pochoutkou králů!
Přeju moc dobrou chuť! Vaše
1 porce bez přílohy=1/4: 1534kJ, 366kcal, 9.3g sacharidů