Koupila jsem hovězí žebra na polévku. Bylo to víc než půl kila a po uvaření jsem získala jen trochu libového hovězího masa. Napadlo mne udělat z toho masa ragú z čočky beluga. Ještě nedávno jsem o černé čočce beluga nikdy neslyšela. Když jsem tuto neobvyklou malou čočku koupila, zjistila jsem si, že se nemusí namáčet předem a že nenadýmá. Obsahuje vysoké množství vlákniny, bílkovin a málo tuku, stejně jako ostatní druhy čočky. A protože je neloupaná, nemůžete ji rozvařit, což je velmi sympatické a pro ragú vhodné.
Ragú je francouzský název pro samostatné jídlo nebo přílohu, které může obsahovat rozmanité suroviny, třeba i kousky zeleniny a masa, co se společně pomalu dusí. A tak jsem se rozhodla v mém ragú kombinovat zdravou luštěninu a různobarevnou zeleninu a společně vše dusit.
Co na ragú: 250g černé čočky, 1 lžíce oleje, 1 cibule (100g), 200g hovězího masa předem uvařeného nebo plátky hovězího roastbeefu, půl lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, 350g mražené zeleninové směsi s hráškem, mrkví a kukuřicí, půl lžičky mletého pepře, 1 lžička soli, čerstvá nať libečku nebo kadeřavé petrželky.
Postup: Čočku v hrnci několikrát properu, zaliju větším množstvím vody a vařím zhruba 25 minut. Poté ji scedím. Mezitím v hrnci s nepřilnavým dnem orestuji na lžíci oleje nakrájenou cibuli, pak dám krájené vařené hovězí maso, sůl, pepř, a dusím do měkka. Hovězí vývar na podlití je dobrý, případně podle potřeby voda. Poté přidám mraženou zeleninu, vychladlou čočku a ještě dusím, až je zelenina měkká. Nakonec ochutím lžící worčestrové omáčky nebo maggi kořením. Porci ragú na talíři ozdobím zelenou natí libečku, petrželky nebo řapíkatého celeru.
Ragú z čočky beluga je dobré s kouskem pečiva. Jako příloha je vhodný krajíc chleba. Z uvedených surovin jsou 4 porce ragú. Jestli čočka beluga nadýmá nebo ne, zjistěte sami. Možná záleží na člověku?!
Mimo jiné, slyšeli jste, že Beluga je také název značkového sladového destilátu, který se vyrábí z artézské vody pocházející ze Sibiře? Vaše