Není to tak dávno, co u nás příprava této zeleniny byla prakticky neznámá, recepty z brokolice bylo těžké najít. Dnes se však pěstuje poměrně snadno i na zahrádkách, je však náročnější na ochranu proti hmyzím škůdcům. I hmyz asi pozná, že je brokolice bohatá na vitamíny a jiné cenné organické látky.
Brokolice má vysoký obsah vitamínu C, betakarotenu a dalších vitamínů. Také velké množství antioxidantů je důvodem, proč je častá konzumace brokolice velkým přínosem pro zdraví a stojí za to recepty z brokolice zkusit. Brokolice obsahuje spoustu vlákniny, jen minimální hodnoty tuků a cukrů, její glykemický index je téměř nulový. Je cenná i pro obsah užitečné kyseliny listové, která je však citlivá na kontakt s kovem, a proto růžičky brokolice krájíme co nejméně.
Odborníci uvádějí, že brokolice patří dokonce k potravinám, v nichž jsou obsaženy látky proti rakovině, například glutathion a indoly. Vysoké koncentrace glutathionu se nacházejí jen v čerstvém a mrazeném ovoci a zelenině. Část glutathionu se ničí vařením, brokolici tedy vaříme zásadně co nejšetrnějším způsobem.
Vaření brokolice je trochu načasovaný obřad, protože pokud ji vaříme moc dlouho, změkne na kaši a ztratí pěkně zelenou barvu. Musíme ji stejně jako zelené lusky fazolek nebo hrášku povařit ve vodě jen několik minut a pak ihned ochladit v ledové vodě, případně vařit několik minut na pařáku v páře.
Protože má brokolice na naše zdraví tak příznivý vliv, měli bychom recepty z brokolice zařazovat do jídelníčku 1-3 x týdně. Ale pozor, příliš častá konzumace brokolice prý brzdí vstřebávání jódu. Receptů na brokolicové pokrmy je nespočet, od polévek a salátů až po jídla, kde je brokolice náhražkou za maso, jako například brokolice smažená. Ale stačí uvařenou brokolici posypat sýrem nebo strouhankou a pak polít máslem či vhodnou omáčkou, a získáme zdravý zeleninový pokrm.