bulgurový pokrm nasevírovaný v misce
pokrm na způsob rizota uvařený z bulguru
Pilaf

O bulguru jsem toho doteď moc nevěděla, a tak jsem si o něm našla zajímavé info. V zemích historického původu se pro různé recepty z bulguru používá bulgur s odlišnou velikostí zrn. Podle zrnitosti se v tradičních oblastech výroby rozlišuje bulgur hrubý a jemný. V USA považují bulgur za celozrnný výrobek a rozlišují čtyři kategorie zrnitosti. Zrnitost ovlivňuje dobu přípravy i použití bulguru na různé druhy pokrmů. Nejkvalitnější bulgur má zrnitost kompletně vyrovnanou.
U nás, v Česku, je převážně k dostání bulgur středozrnný nebo hrubý, výjimečně jemný. A prodává se také bulgur špaldový, vyrobený z jiného druhu pšenice než klasický bulgur.
V Americe je navíc k dostání i lámaná pšenice (cracked wheat), která však představuje úplně jiný celozrnný výrobek od bulguru odlišný, protože není předvařený. Na rozdíl od toho recepty z bulguru znamenají rychlejší dobu přípravy a kvalitnější nutriční hodnotu připravovaného pokrmu.

A jaká jídla se vaří z bulguru? Z hrubšího bulguru se v Turecku a v oblastech střední a jižní Asie a východní Afriky připravuje pilaf, pokrm na způsob rizota. Připravuje se s masem nebo zeleninou a někdy i se sušeným ovocem. Za otce moderního pilafu bývá považován středověký arabský lékař Avicenna.

bulgurové krokety smažené na oleji
Kibbeh z bulguru

Z hrubšího střednězrnného bulguru se připravuje jídlo zvané falafel, což jsou kuličky, které jsou smažené, podávané často přímo na ulici. Jí se horké, samotné nebo se zeleninou, polévané omáčkou nebo zabalené do kornoutu z placky. Falafel se dělá i z luštěnin a je národním izraelským jídlem. Typickým bulgurovým pokrmem je kibbeh, smažené krokety torpédovitého tvaru plněné mletým masem, populární v Izraeli, Libanonu, Sýrii a dnes i Americe.
Bulgur se taky přidává do polévek a do pečiva.

Jemný bulgur slouží jako základ pro libanonský zeleninový salát Tabbouleh. Tento salát se připravuje z nevařeného bulguru nebo kuskusu a patří mezi recepty známé na celém světě. V Indiii nazývají bulgur dalia a pokrmy z bulguru jsou populární hlavně v severní Indii. Připravují se na způsob ovesné kaše s mlékem a cukrem. Bulgur tam prý dokonce předepisují pacientům, kteří potřebují rekonvalescenci, tudíž měli by mít snadno stravitelné jídlo.

Ale nemusíme se striktně držet receptur cizokrajných pokrmů. Důležité je vědět, že recepty z bulguru jsou známy v mnoha zemích světa, a že se bulgur dá využívat i jako hodnotná a kvalitní příloha k masu. Zkuste jím například nahradit naše nezdravé tradiční houskové knedlíky. Mně bulgur chutná moc! A jak jste na tom vy? Vaše