Recepty z pohanky

Recepty z pohankyV úplně dávné minulosti jsem zkoušela jakési recepty z pohanky, ale uvařené jídlo mi vůbec nechutnalo a připadalo mi, že je pohanka cítit myšinou. Byla to má velká neznalost toho, jak se musí pohanka před vařením připravit. Nyní už to vím a už běžně využívám všechny dobré recepty z pohanky.

Před vařením pohanku vsypu na cedník a několikrát ji důkladně propláchnu studenou vodou. Potom dám propláchnutou pohanku do kastrolu, naliju dva díly vody, osolím a přidám kapku oleje. Pohanka se vaří jen krátce, stačí jen přivést vodu k varu. Voda se vůbec neslévá, tím bychom si vylili do vody uvolněný rutin. Spařená pohanka se musí nechat v hrnci dojít asi 20-30 minut bez jakéhokoliv míchání. Dříve lidé hrnec s pohankou šoupli na půl hodiny pod peřinu.

Pohanku pěstovalo lidstvo od pradávna a je zajímavé, že už dávno lidé věděli, že jídla připravená z pohanky ovlivňují a zlepšují činnost nervové soustavy. Proč by se jinak kaše z pohanky nazývala vtipná kaše?
Dnes je pohanka plodina důležitá hlavně pro všechny, kdo musí držet bezlepkovou dietu. Jen málo pekařských druhů obilnin neobsahuje v semeni lepek a pohanka mezi ně naštěstí patří. Proto je pro celiaky – lidi s poruchou trávení lepku, neocenitelná a prvořadá potravina. Když jsem měla před pár lety podezření, že také celiakií trpím, zkoušela jsem si upéci chleba z bezlepkové směsi, která obsahovala mouku ze sóji a z pohanky. Chleba chutnal podstatně hůř, než obyčejný pšenično-žitný, ale co chcete jíst, když máte zažívací problémy a normální chléb nesnesete? Od té doby mám pohanku ještě radši.
A to jsem se nezmínila o jiné kladné vlastnosti pohanky, jak působí na cévy. Pravidelná konzumace pohanky udržuje naše cévy pevné a pružné. Je to tím, že v semeni pohanky je obsažena látka zvaná rutin, která patří k vitamínům flavonoidového typu. Obsah flavonoidů v pohance je prý vyšší než u červeného vína! Flavonoidy mají pozitivní účinky v boji proti rakovině, cukrovce, virovým onemocněním, alergiím.

Z hlediska dietetického je pohanka ideální potravinou i proto, že má nižší glykemický index a obsahuje přírodní antioxidanty, které přispívají k ozdravění organismu. Bílkoviny z pohanky jsou podle odborníků hodnotnější než bílkoviny obsažené v obilninách!

Kvalitu prodávané pohanky ovlivňuje způsob, jak se z ní odstraňuje slupka v mlýně. Mechanický způsob obrušováním je ten správný, tepelná úprava je ten horší. Nejlepší je pohanka celozrnná, v mlýnech se pohanka upravuje na lámanku, kroupy, krupici a mouku. V Japonsku se z pohankové mouky vyrábějí speciální nudle soba. V Česku se asi soba nudle někde seženou, ale jsou nadšenci, kteří se snaží si je vyrobit doma. Na nudle si netroufám, ale z pohankové lámanky vařím sekanou, rizoto s houbami, z pohankové mouky dělám lívance, pohankové rohlíky a chleba, pomazánku. Chutné jsou taky pohankové vločky připravené jako müsli. Neváhejte a vyzkoušejte moje recepty z pohanky!
Vaše