Moje rizoto s lilkem se nepřipravuje klasickým způsobem jako pravé italské rizoto. Nepoužívám na to speciální rýži na přípravu rizota a rýži při dušení nepodlévám vínem, naopak rýži vařím zvlášť. Přesto je rizoto s lilkem měkounké a krémové, díky přídavku syrovátkového sýra ricotta. Zdravá rýže basmati je v rizotu nejbohatší surovinou na sacharidy, proto bychom její množství použité do pokrmu měli dodržet a brát jako maximální.
Suroviny: 1 malý lilek, 2 lžíce oleje, 2 středně velká rajčata, půl hrnku rýže basmati (120g), 1 malá cibule, čerstvě mletý pepř, sůl, lžička worčestru, 150g sýra ricotta.
Postup: Lilek oloupu a nakrájím na plátky, které odkládám na papírový ubrousek asi 20 minut vypotit. Potom plátky lilku pokrájím na kostičky, vhodím na lžíci rozpáleného oleje na pánvi a zhruba 30 minut restuji, až se z lilku všechna voda odpaří a kostičky lilku zhnědnou. Mezitím, co lilek na střední teplotě restuji, dám vařit půl hrnku rýže basmati zalité hrnkem osolené vody. Rýži vařím 15 minut.
V rendlíku zpěním dorůžova najemno nakrájenou malou cibuli, na ni dám rajčata rozkrájená na kostky, osolím, opepřím čerstvě namletým pepřem a restuji, až z rajčat vznikne téměř pyré. K rajčatovému pyré přidám opečený lilek, promíchám a vmíchám 100g sýra ricotta. Směs s lilkem dochutím solí, případně lžičkou worcestrové omáčky. Nakonec vmíchám uvařenou rýži.
Rizoto s lilkem je chutný bezmasý oběd či večeře. Z tohoto množství jsou ho 2 porce. Jednu část jsem si vzala v umělohmotné krabičce do práce na oběd. Po vyklopení porce z krabičky na talíř mě příjemně překvapilo, že rizoto krásně drželo formu a vypadalo lákavě, jak od profíka.
Tak dobrou chuť! Vaše