Zde vám popíšu netradiční recept na obalované rybí filé, který neobsahuje běžné ingredience na klasický trojobal. Rybí filé takto připravuji s cílem vyhnout se sacharidovým surovinám jako je mouka a strouhanka.
Další výhodou netradičního postupu je jeho jednoduchost, protože jednu vrstvu obalu tvoří vaječná směs s jogurtem, která se dá připravit den předem a poslední druhá vrstva se dává těsně před smažením.
Jak postupuji: V misce vidličkou rozšlehám vejce, přidám sůl, mletý pepř a bílý jogurt. Směs dobře promíchám a vložím do ní kostky rozmrazeného osoleného filé. Přitom dbám na to, aby byly rybí kostky pokryty vaječnou směsí ze všech stran. Přikrytou misku s masem vložím do ledničky přes noc nebo minimálně na dvě hodiny.
Poté rozpálím na pánvi olej na smažení (nejlepší na smažení je jedině řepkový olej). Mezitím vyjmu postupně kostky rybího filé z jogurtové směsi, hned je obalím ze všech stran v misce s mletými ořechy a vložím je na pánev s rozpáleným olejem. Smažím dozlatova, horké hotové filé kladu na talíř vyložený papírovým ubrouskem, aby se zbavilo přebytečného tuku.
Suroviny: Rybí filé 200g (2 kostky), sůl, mletý pepř nebo koření na ryby, 3 lžíce hustého bílého jogurtu, 1 vejce, 100g mletých ořechů, olej na smažení.
Je mi jasné, že mnozí by protestovali a namítali, že bychom neměli jíst smažené pokrmy. Já se jim taky rozhodně vyhýbám. Ale rybí filé, svátečně připravené v ořechovém kabátku, nemůžu nejíst. Ořechy jako obal mají báječnou chuť a jejich nutriční vlastnosti se nedají zapřít. Vzhledem k vyšší energetické hodnotě hotového filé volím přílohu obezřetně a v malém množství.
Tak dobrou chuť! Vaše