Jeden můj známý je vášnivý rybář a rybařit jezdí i na dovolenou do Skandinávie. Vloni přivezl domů spoustu mražených ryb i recept na vynikající úpravu tresky, rybí filety Trondheim.
O tom receptu mluvil tak zaníceně a nadšeně, že jsem se rozhodla ho zkusit. Filety z tresky jsem však k dispozici neměla, a tak jsem udělala rybí filety Trondheim z velkých mražených filetů z candáta.
Postup: Nejprve jsem filety z ryby omyla a pak rozložila na papírové ubrousky, abych je osušila. Pak jsem očistila mrkev, celer a cibuli a vše jsem najemno nakrájela. Grahamové rohlíky jsem nakrájela na kostičky a na kousku másla dozlatova opražila. Poté jsem je dala stranou do misky, pánev jsem vytřela ubrouskem a pokračovala jsem na téže pánvi s úpravou zeleniny. Na druhém kousku másla jsem dorůžova orestovala nakrájenou cibuli a k ní jsem pak přidala mrkev a celer. Asi po pěti minutách restování byla zelenina hotova.
Polovinu zeleniny jsem rozložila na pekáč, na to jsem rozložila rybí filety z obou stran osolené a opepřené. Zbylou zeleninu jsem smíchala s orestovanými kostkami pečiva a touto směsí jsem posypala povrch filetů. Pekáč jsem vložila do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia na 35-40 minut.
Ingredience: Filety z tresky, candáta nebo jiné ne moc tučné ryby celkem o váze cca 750g, 1 cibule (100g), 1 střední mrkev (150g), čtvrtka celeru (150g), sůl, mletý pepř, 50g másla, 1 a půl grahamového rohlíku (cca 100g).
Můj známý rybář Bob si zaslouží pochvalu. Recept na rybí filety Trondheim je opravdu vynikající. Rybí maso pečené na zeleninovém polštáři zůstane kompaktní a přitom měkké a šťavnaté. Skvělou chuť dodá rybímu masu zelenina opečená na másle i křupavé kostičky pečiva. Kdo chce zhubnout, nemusí už další přílohu k tomuto pokrmu připravovat.
A co je Trondheim? Původně hlavní město Norska, ležící na chladném západním pobřeží Norska, a jeho historie sahá až do doby Vikingů.
Nechte si chutnat nevšedně připravenou rybí pochoutku! Vaše