Získala jsem hlavy z velkých lososů jen za 12 korun. No, nezkusili byste z nich udělat polévku, pokud milujete rybí pokrmy zrovna jako já? Postupovala jsem stejným způsobem, jako dělám rybí polévku z kapřích hlav. Musím zkusit, je-li rybí polévka z kapra jiná než polévka z lososa.
Nakonec jsem konstatovala, že rybí polévka z lososa je skvělá.
Postup: Dvě hlavy z velkého lososa (cca 1kg) omyju pod studenou tekoucí vodou, žábra z hlav odstraním a pak hlavy vložím do většího hrnce. Přidám lžičku soli, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček celého pepře. Hlavy zaliju litrem vody a dám vařit pod pokličkou při mírné teplotě. Asi po 20 min varu hrnec odstavím, nechám vychladnout a maso z hlav oberu. Ze dvou velkých hlav z lososa lze získat až 200g rybího masa.
Mezitím, co se hlavy vaří, nastrouhám najemno očištěnou omytou větší mrkev a čtvrtku celeru. Poté v kastrolu s nepřilnavým povrchem osmažím na lžíci másla najemno nakrájenou cibuli, přidám nastrouhanou zeleninu a restuji zhruba 10 minut. Orestovanou zeleninu posypu vrchovatou lžící hladké mouky, krátce promíchám, zasmažím a pak zaliju vlažným rybím vývarem. Vše za stálého míchání vařím asi 10 minut, aby se mouka provařila. Přidám podle chuti mletý pepř, worčestr a rybí omáčku. Uvařenou polévku nakonec pomixuji tyčovým mixerem. Nakonec do ní vložím maso obrané z rybích hlav.
Suroviny: 2 hlavy z velkých ryb (cca 500g), lžička soli, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, větší mrkev (200g) a čtvrtka celeru (200g), 1 velká cibule (140g), vrchovatá lžíce hladké mouky (15g), lžíce másla (20g), mletý pepř, worčestr, rybí omáčka podle chuti (není nutná).
Polévka z rybích hlav chutná stejně z kapra nebo lososa, když se na ni použije spousta zeleniny a máslo. U polévky z kapra je dobré zvlášť ve slané vodě v kastrůlku krátce povařit mlíčí nebo jikry, jsou-li k dispozici. Přidají se pak do hotové polévky. Rybí polévka uvařená ze dvou rybích hlav bohatě vystačí na 4 porce polévky. A pozor na množství pečiva do polévky!
Tak ať vám taky tak chutná! Vaše