Mí rodiče často kupovali bonboniéry a já, jako první, jsem hned vyjedla čokoládové lanýže. Směs různých typů bonbonů obsahovala lanýžů vždy nejméně, nevím proč. Byly neuvěřitelně jemné, plné kakaa. Později mi recept na lanýže dala kamarádka Eva. Jejich základem bylo máslo, kakao a cukr, proto jsem je doma vyráběla těsně před konzumací, aby byly čerstvé. Čokoládové lanýže podobné chuti dělám i teď, ingredience jsem si přizpůsobila nárokům na zdraví a životní styl.
Nepečené cukroví jsem si oblíbila, protože má řadu předností. Jednak jeho příprava nezabere tolik práce a času a nenašpiním tolik nádobí, jako když peču klasické cukroví. Další velkou výhodou je to, že nepečené cukroví neobsahuje mouku, tedy neobsahuje obrovské množství sacharidů. A místo cukru lze použít buď sušené ovoce, nebo náhradní sladidla.
Mimochodem, proč název lanýže? Díky internetu už konečně vím, jak pravé lanýže, tedy vzácné a cenné houby, vypadají.
Postup: Do skleněné misky nasypu 5 lžiček kakaa a sladidlo, k tomu ukrojím máslo a misku s obsahem vložím na chvilku do mikrovlnky. Když je směs rozpuštěná, počkám, až zchladne a do vlažné směsi dobře vmíchám sýr ricotta. Promíchanou hmotu dám ztuhnout do ledničky. Pak z ní lžičkou vykrajuji kousky, z nich tvořím kuličky, které vkládám do misky se zbylým kakaem. Lanýže obalené v kakau uchovávám v ledničce.
Co na to: 50g čerstvého másla, 8 lžiček kakaa (16g), 5 lžiček sladidla, 100g ricotty.
Čokoládové lanýže ocení milovníci čokolády a čokoládových sladkostí. Z uvedeného množství mi vyjde 10 lanýžů. Kdo chce hubnout, měl by si hlídat množství energie a cukrů, které při pojídání této dobroty získá. Moje lanýže jsou vynikající a na talíři nevydrží dlouho.
Přeji moc dobrou čokoládovou chuť! Vaše