Pokud mi zbude trochu uvařené rýže od oběda, uvařím z ní velmi rychlé a skromné jídlo, které jsem od dětství milovala. Je to rýžová kaše, kterou vařila často jedna moje babička. Uvařenou kaši na talíři sypala skořicí s cukrem a horká rýžová kaše přelitá rozpuštěným máslem voněla po celém domě.
Správně se rýžová kaše dělá tak, že se syrová rýže vaří v mléce. Tím, že já vařím rýžovou kaši z předem uvařené rýže ve vodě, nemusím vařit rýži ve velkém množství mléka a výsledný obsah sacharidů v uvařené kaši není zbytečně vysoký. Kaši vařím z rýže basmati, která má nižší GI než obyčejná rýže. Taky samozřejmě myslím na to, že důkladným vařením se GI zvyšuje, proto dobu vaření rýže v mléce zbytečně neprodlužuji.
Jak na to: Uvařenou rýži zaliju studeným mlékem, osolím špetkou soli a případné hroudy rýže rozmačkám vařečkou. Jakmile mléko začne vřít, vařím za stálého míchání asi 5 minut. Míchat se musí, protože vznikající kaše má tendenci se připalovat!
Až má kaše požadovanou hustotu, odstavím ji a připravím posypku z kakaa nebo skořice a sladidla. Uvařenou kaši rozdělím na 2 talíře, každou porci posypu směsí se sladidlem a pokladu kouskem čerstvého másla.
Co na to: 330 g uvařené rýže basmati (cca 120g syrové), 330 ml odtučněného mléka, špetka soli, 2 lžičky práškového kakaa, 2 lžičky sladidla, 10 g másla.
Je zajímavé, že na rozdíl od kaše krupičné se v našich domácnostech rýžová kaše moc nevaří. Já si ji dělám ráda, když mě honí mlsná a potřebuji do žaludku něco teplého s vůní čokolády nebo skořice. Nesmí jí být však moc, aby cukrů obsažených v rýži nebylo moc. Chutná dobře k obědu, večeři i ke snídani, zvlášť těm mlsounům, co mají rádi čokoládu nebo kakao!
Dobrou chuť! Vaše
1 porce=1/2: 1415kJ, 339kcal, 65.1g sacharidů
Tento recept je parádní. Je velice rychlý, levný, nenáročný na přípravu a hlavně je rýže plná sacharidů. Takže za mě palec nahoru. 🙂
Ahoj Martine, díky za pochvalu. Máš asi taky rád rychlé a levné recepty, co nedají moc práce?!
Jo jo. 🙂