Rýžový salát s tuňákem patří mezi moje rychlé a snadné pokrmy, které je možné vzít případně i do krabičky ssebou na výlet, protože se dobře jí jen lžičkou.
Taky pro děti je rýžový salát s tuňákem vhodný, protože je lehce stravitelný a rybí tuk obsahuje zdravé omega mastné kyseliny. Víte vůbec, že porce tuňákového masa pro dospělé by měla být 75g? Středně vysoký až vysoký glykemický index rýže parboiled, která se nerozvaří, kompenzuje v salátu kromě rybího masa i přídavek sýra a zeleniny.
Co na to: 100g sáček rýže parboiled, 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě s kousky masa (obsah 135g masa), 1 malá cibule, 1 velká silnostěnná paprika, lžička oleje, lžička worčestru, půl lžičky soli, špetka pepře, 100g nízkotučného sýra eidam (20% tuku).
Jak na to: Do hrnce s vařící osolenou vodou dám vařit rýži ve varném sáčku podle návodu. V mezičase, co se rýže vaří, oloupu a najemno nakrájím malou cibuli a omyju a najemno nakrájím jednu červenou silnostěnnou papriku. Potom si ještě nastrouhám nízkotučný eidam.
Až je rýže uvařena, vmíchám do ní lžičku olivového oleje, konzervu s kousky tuňáka i se šťávou, pár kapek worčestru, špetku mletého pepře a sůl. Promíchám a pak přisypu pokrájenou cibuli a papriku. Nakonec přidám strouhaný sýr a vše ještě zlehka promíchám.
Rýžový salát s tuňákem je dobrý jak teplý k obědu, tak studený či ohřátý v mikrovlnce k večeři. Z uvedeného množství jsou 2 porce salátu.
Dobrou chuť!
1 porce=1/2: 1794kJ, 426kcal, 50g sacharidů