Na salát s avokádem není zase tak mnoho receptů, aby se nedal nějaký dobrý vymyslet. Samotné avokádo je zcela bez chuti, a protože obsahuje hodně kvalitního tuku, je k němu vhodné kombinovat potravinu obsahující sacharidy nebo proteiny. Rozhodla jsem se pro obojí a barevně mi vyhovovalo kombinovat salát s avokádem a pomerančem.
Jak na to: Avokádo podélně rozkrojím, vyndám pecku a přímo v obalu ze slupky nakrájím dužninu nožem na kostky, které pokapu šťávou z půlky citronu. Potom nakrájenou dužninu podeberu a vykrojím lžící a vyklopím do mísy. K tomu přidám oloupaný pomeranč, který jsem napřed nakrájela napříč na kolečka a ty pak rozkrojila na čtvrtky. Nakonec přisypu kuřecí šunku, kterou jsem předem nakrájela na kostičky, a vše okořením půl lžičkou pepře a soli a promíchám. Hotový salát kladu na listy hlávkového salátu.
Co na to: 1 zralé avokádo, půl citronu, 1 pomeranč, 200 g kuřecí šunky, půl lžičky soli, půl lžičky pepře, několik listů hlávkového salátu.
Co se týče energetického obsahu, je avokádo kalorická bomba. Patří však mezi potraviny s velmi nízkým GI a podle zdravotních tvrzení z roku 2013 se u něho GI nehodnotí. Zároveň jeho tuk obsahuje kvalitní omega mastné kyseliny. Můj jemný salát s avokádem a pomerančem se hodí jako doplněk k pečené rybě pro 4 osoby anebo to může být s kouskem celozrnného pečiva dobrá večeře pro dva.
Pochutnejte si!