Salát z avokáda a rajčat mám ráda, že je tak krásně barevný. I když avokádo je k dostání spíš v zimním nebo jarním období, čerstvá rajčata jsou v obchodech téměř celoročně.
Energetickou hodnotu má obvykle každý salát z avokáda vyšší, protože avokádo je energetickou a zároveň zdravotní bombou. Tuky obsažené v plodu avokáda mají příznivé nutriční složení a glykemický index avokáda byl stanoven jako nulový.
Jak na to: Zralé avokádo rozpůlím, ihned pokapu citronovou šťávou a přímo v misce ze slupky nožem nakrájím. Omytá rajčata nakrájím na půlměsíčky a společně s avokádem přidám do misky na salát. Vše osolím, opepřím, pokapu olejem a citronovou šťávou. Promíchám a přidám konzervované černé olivy. Hotový salát podávám ihned, aby avokádo nezměnilo barvu.
Co na to: 1 avokádo, 1 citron, 5 středně velkých rajčat (500g), sůl, mletý pepř, ½ lžíce olivového oleje, 100g balíček vypeckovaných černých oliv.
Salát z avokáda a rajčat z tohoto množství stačí pro 2 osoby. K tomuto kaloričtějšímu a o to víc zdravému salátu může být vhodnou přílohou kousek celozrnného pečiva.
Tak dobrou chuť! Vaše
1 porce=1/2: 1507kJ, 360kcal, 18.2g sacharidů