V zimním a jarním období je dostatek naší domácí zeleniny, červené řepy a ředkve bílé. Tyto kořenové zeleniny lze dobře využít na zdravý salát z bílé ředkve a červené řepy, který není náročný na finance a suroviny a bude přínosem pro vyšší imunitu.
Oba druhy tuzemské kořenové zeleniny nepatří mezi nejoblíbenější zeleniny, ale pro naše zdraví jsou užitečné. Salát z bílé ředkve a červené řepy je možné připravit jen tak nebo si přidat později bílý jogurt jako ozdobu do salátu naservírovaného v misce.
Jak na to: Červenou řepu nejprve omyju a oloupu, potom oloupu kus kořene bílé ředkve a opláchnu ho. Oba druhy zeleniny nastrouhám do mísy na hrubém struhadle. Zeleninu trochu osolím, přidám mletý pepř, nakonec přidám ocet. Vše promíchám a nechám odležet v chladu. Lžíci kvalitního bílého jogurtu lze dodat na ozdobu.
Co na salát: 2 menší červené řepy (asi 250g), 250g bílé ředkve, 1 necelá lžička soli, špetka mletého pepře, lžíce octa, 250g kvalitního bílého jogurtu (tučnost 3,7%).
Salát z bílé ředkve a červené řepy je pikantní i nasládlý, protože červená řepa sama o sobě obsahuje cukry, neměli bychom proto salátu sníst najednou moc. Já si ho ráda udělám celou mísu, kterou nechám několik dní v ledničce a salát postupně pojídám. Bílý jogurt přidávám ke směsi zeleniny podle své chuti. Z uvedeného množství surovin jsou minimálně 4 porce salátu.
Nechte si chutnat! Vaše