Kdo to myslí s dietou vážně, měl by si místo vánočního cukroví udělat na vánoce salát z červeného zelí. Kromě toho, že je zeleninový salát zdravý, protože obsahuje spoustu vitaminů a vlákniny, má i nízký glykemický index. Přídavek sladkého granátového jablka výjimečně nevadí, protože konzumace granátového jablka v malém množství je prospěšná. Salát z červeného zelí si můžete udělat většinou právě na vánoce nebo v předjaří, kdy je období dovozu granátových jablek k nám!
Postup přípravy vánočního salátu: Ze čtvrtky hlávky červeného zelí vykrojím košťál a zelí nakrájím na jemné nudličky. Do mísy se zelím nahrubo přistrouhám dvě omytá středně velká jablka. Vše zakapu šťávou vymačkanou z půlky citronu, přidám lžíci olivového oleje, sůl a pepř. Nakonec ještě přidám půlku cibule nakrájené na jemné měsíčky. Pokud nemám cibuli červenou, dám místo toho cibuli žlutou. Promíchám a nechám odležet.
Mezitím rozkrojím napříč granátové jablko a špičatým předmětem (obráceným koncem lžičky) vyjmu pecičky s granátově červenou dření ze všech přepážek plodu. Uvolní-li se z oplodí peciček sladká šťáva, přidám ji k pecičkám. Část vydlabaného obsahu granátového jablka ponechám na ozdobu, větší část přidám do směsi se zelím. Odleželou směs rozdělím do dvou misek, povrch salátu posypu zbylými pecičkami granátového jablka a podávám.
Suroviny na vánoční salát: Čtvrt hlávky červeného zelí (asi 250 g červeného zelí), sůl, pepř, šťáva z ½ citronu, 1 lžíce olivového oleje, 2 středně velká jablka, půlka středně velké červené cibule, 1 zralé granátové jablko.
Můj vánoční salát z červeného zelí má osvěžující sladkokyselou chuť a je pěkně křupavý. Granátové jablko mu dodává sladkou chuť a originální sváteční vzhled.
Tak dobrou chuť! Vaše