Salát z kuskusu se dá připravit podle různých receptů. Většina z nich využívá hlavně čerstvou zeleninu. Jen málokterý recept s kuskusem obsahuje maso. Souvisí to asi s místem vzniku a používání kuskusu, což jsou teplé oblasti Středomoří a severní Afriky, kde se maso konzumuje zřídka a když, tak jen drůbeží. Kuskus jako potravina je zejména symbolem Maroka. Celozrnný kuskus má samozřejmě nižší glykemický index než kuskus klasický.
Můj recept na salát z kuskusu obsahuje kuřecí maso a jogurt. Osvědčilo se mi, že jogurt je lepší přidat až těsně před podáváním.
Co na salát: 125 g celozrnného kuskusu, 1/8 l vody, sůl, 2 lžíce oleje, pečené kuřecí maso ze čtvrtky kuřete, 1 lžíce sójové omáčky, 4 rajčata (500g), pepř, bazalka, 200 ml jogurtu.
Příprava kuskusu: Kuskus se připravuje tak, že se zalije vařící vodou v poměru 1:1. Jedině tak bude pěkně sypký, jak má být. Kuskus zaliju vařícím vývarem nebo vodou a nechám 10 minut odstát. Pak přidám olivový olej, prolisovaný česnek, vidličkou kuskus načechrám a nechám pod pokličkou.
Příprava salátu: Kuřecí maso nakrájím na nudličky, smíchám s připraveným kuskusem, přidám sójovou omáčku, nakrájená rajčata, pepř, sůl a salát dám odležet. Před podáváním na směs kuskusu navrším bílý jogurt a ozdobím snítkou bazalky.
Tento salát z kuskusu můžete jíst jak teplý, tak studený, záleží na vaší chuti. Dají se na něj dobře využít zbytky kuřecího masa nebo chcete-li, použijte syrové kuřecí maso nakrájené na nudličky a opečené na pánvi. Množství salátu je na dvě porce k obědu.
Dobrou chuť! Vaše