Sestřenice Alena mi poslala recept na salát z oliv. Ale já jsem na její recept neměla všechny potřebné ingredience. Měla jsem jen právě koupenou směs oliv ze tří regionů, z níž jsem plánovala upéci kuře na olivách. A tak jsem si nakonec udělala salát z oliv podle mého a podávala ho k pečenému kuřeti.
Směs oliv ze tří regionů může obsahovat například pravé černé olivy kalamati z Řecka, zelené olivy španělské a olivy z Itálie, záleží na tom, co koupíte. Použité koření může být ze sušených nebo čerstvých bylinek.
Co na to: 150 g oliv tří regionů (fialové=černé, zelené – velké, zelené – malé), 100g balkánského sýra, šťáva z půlky citronu, 1 velká červená zeleninová paprika (150g),½ lž mletého pepře, 2 lžičky oregana nebo tymiánu, 1 lžíce olivového oleje.
Jak na to: Balkánský sýr a zeleninovou papriku nakrájím na proužky a na kostičky do mísy. Přidám koření, olej a citronovou šťávu. Nakonec vmíchám olivy a salát dosolím podle chuti (sýr bývá slaný dost). Salát dám na půlhodinku zaležet o chladničky.
Můj salát z oliv byl výborný. Všechny ingredience na salát obsahují minimum sacharidů, mají tedy nízký glykemický index. Sestřenice Alenka jí salát z oliv nejraději s čerstvým pečivem. Salát se hodí i k obědovému jídlu podle chuti nebo k pohoštění hostů při grilování či k vínu. Stačí pro 3 až 4 osoby.
Tak dobrou chuť! Vaše
Dobrý večer,
moc díky za recept, něco takového jsem hledala, miluju olivy i slané sýry – jen asi vyzkouším recept s fetou místo balkánu, nějak se mi k tomu hodí víc 🙂 Jinak, moc pěkná stránka, klobouk dolů, ukládám si ji do oblíbených a určitě to není jediný recept, který zkusím!
Díky za komentář a za pochvalu. Fetu schvaluji, je určitě lepší než balkán, já ji kupuji jen občas. Jsem ráda, že se můj blog líbí. Obecně se snažím mít v receptech zdravé a dostupné potraviny, a taky jednoduchý postup přípravy. Adéla