Když jsem se rozhodla pěstovat na zahrádce cukety, začala jsem zkoušet různé recepty s nimi. Recept podobný tomuto jsem našla na jednom americkém blogu, upravila jsem však dávky některých potravin a sýr čedar jsem z části nahradila levnějším eidamem. Kromě trošky kukuřičné moučky mají suroviny na slaný cuketový koláč nízký GI.
Kouzlo cuket spočívá podle mého názoru hlavně v tom, že svou šťavnatost a nízkou energetickou hodnotu přenesou do vyrobeného pokrmu, což není zanedbatelné. Jen je potřeba dodat cuketě chuť. Proto přídavek výrazného lepšího sýra na cuketový koláč je nutný a vyplatí se. Koláč získá výbornou chuť a nádherně voní už v troubě.
Jak na to: Jednu středně velkou cuketu omyju a oloupu a odkrojím konečky. Poté odstraním vnitřek se semeny a dužninu nakrájím na kostičky do mísy. Pak přidám najemno nakrájenou cibuli a strouhaný eidam. Vše promíchám, dám pepř, sůl, lžíci oleje, rozšlehaná vejce. Úplně nakonec vmíchám kukuřičný škrob (dobrá je i směs Jizerka na bezlepkový chléb) a 3 lžičky sušené bazalky (nebo hodně čerstvých nasekaných lístků).
Umíchané těsto rozetřu do kulaté koláčové formy na páj (průměr 24 cm) a povrch posypu strouhaným parmazánem nebo čedarem. Peču pozvolna v předehřáté troubě zhruba 55-60 min, až má povrch koláče zlatou barvu.
Co na to: Cuketa o váze 600g nebo 500g cukety nakrájené, 1 střední cibule, 100g eidamu s 30% tučností, ¼ lžičky pepře, ½ lžičky soli, 1 lžíce oleje, 2 vejce, 100g kukuřičného škrobu nebo směsi Jizerka na bezlepkový chléb, 3 lžičky sušené bazalky nebo nasekaných čerstvých lístků, 50g strouhaného parmazánu, čedaru nebo sýra Gran Moravia (vyráběného v Česku).
Upečený cuketový koláč chutná dobře hned po upečení, ale je moc dobrý i studený. Je ho asi 8 porcí a hodí se k obědu či k večeři, nebo i jako neobvyklé pohoštění. Na jeho úžasnou vůni vzpomínám ještě teď.
A přeji dobrou chuť taky vám!
1 porce=1/8: 620kJ, 147kcal, 14.4g sacharidů