Onehdy jsem si při sledování jednoho tv programu vzpomněla na to, co moje babička dělala a já jsem na to zapomněla. U babičky jsem trávila často prázdniny, jako každé vnouče, které bylo potřeba hlídat.
Vidím to u babičky na vesnici jako dnes: součástí výměnku byla jedna obývací místnost. U okna stůl a kuchyňská linka. V zadním rohu pokoje velká skříň a široká postel s obrovskou duchnou, na níž spali oba prarodiče společně. Babička se ptala:“ Tak co dobrého ti mám udělat k večeři?“ Pravidelně jsem odpovídala: „Babi, udělej tvoje vajíčka s chlebem“.
A když jsem si na to vzpomněla, hned jsem si babiččina smažená vejce s chlebem udělala k večeři. Pro malou holčičku stačí smažená vejce s chlebem připravit jen ze dvou vajec, pro dospělého je lépe použít vejce tři. Použití úplně čerstvého chleba na tento pokrm není vhodné, protože čerstvý chléb vsákne příliš mnoho tuku. Energetická hodnota pokrmu je sice vyšší, ale obsah sacharidů je vyhovující a použité sádlo bylo v poslední době pro přípravu pokrmů rehabilitováno, stejně jako máslo.
Co na to: 1 Krajíc včerejšího chleba (60-65g), ¼ lžičky soli, 3 celá vejce, půl lžíce sádla (13g).
Postup: Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřeju tuk, mezitím nakrájím chleba na kostičky. Nakrájený chléb vhodím na pánev a opékám téměř nasucho, při dodržení uvedeného množství tuku. Přitom do hrnku rozklepnu vejce a osolím. Až jsou kostičky chleba opečeny, pánev na minutu odstavím, aby trochu zchladla, pak chleba zaliju vejci a nejprve opatrně rozmíchám bílky. Potom pánev vložím zpět na oheň, k rozmíchaným bílkům zamíchám žloutky a obsah pánve ještě rychle promíchám a odstavím. Dá se přidat i pepř nebo pažitková nať podle chuti.
Z uvedeného množství vyjde právě jedna porce. Já obyčejně připravuji 2 porce na větší pánvi ze dvou krajíců chleba a 6 vajec, babiččina smažená vejce s chlebem chutnají totiž i dospělákům, a jsou sytým pokrmem k večeři i jindy.
Kdo takto připravená smažená vejce nezná, bývá mile překvapen.
Přeji Vám dobrou chuť!